2017/2018. tanév

Erdei tábor – Kirándulások a Móra iskolában

2017/2018.

Ebben a tanévben is sor került iskolánkban az Erdei tábor megszervezésére, június 11-13-ig alsó és felső tagozaton is. Nagy örömöt jelentett a gyerekeknek, hogy a tábori programok keretében eljuthattak különböző programokra, szebbnél- szebb látnivalókat tekinthettek meg. Sok tanulónak így kínálkozik lehetőség arra, hogy Csepel zöldövezeti részétől kissé elszakadva, új környezetben, számára hasznos ismereteket, felejthetetlen élményeket szerezzen, tapasztalatokat gyűjtsön. Mindez nagyon jól építi az osztályközösségeket, a gyerekek egymáshoz való viszonyára is pozitív hatást gyakorolva.

Hogy mindez az új ismeret igazi élménnyé is válhasson, a pedagógus kollegák rendkívül gazdag és változatos programokat állítottak össze a szülői közösséggel is együttműködve.

Azok az osztályok, akik nem vettek részt a programban, 1-1 napos kirándulásokat szerveztek:

1.a., 1.b., 2.a., 2.b., 3.a.

1.a.Első nap a Margit-szigetre látogatottak el, majd következő nap megnézték a Csepeli Történeti Kiállítást. Az utolsó napon sétát tettek az Akácfa utcai Kiserdőbe, ahol tanulmányozták az erdő szintjeit. Végül a gyerekek nagy örömére a közeli fitnesz park „játékait, gépeit” is kipróbálhatták. Nagyon jól érezték magukat.

1.b. osztály

Az 1.b osztály szintén a Margit-szigeten járt egy kellemes hajóutat követően, ahol sétát tettek a romoknál (Szent Margit legendája). Ezt játszóház, állatsimogató és szabadtéri játék követte a nagy réten. A következő nap sok gyerek örömére a Mezőgazdasági Múzeum kiállítását tekintették meg, ahol különböző interaktív játékokban vehettek részt. A nap lezárása a Hősök tere látogatása volt, majd játék a Városligetben. Az utolsó nap a Természettudományi Múzeum és a Dinókert is nagyon érdekes és látványos programnak bizonyult, melyet az Orczy-kertben való önfeledt játék tett még színesebbé.

2.a. osztály

Az osztály a Kis-Duna élővilágával ismerkedett meg, ezt kellemes piknik és fagyizás követte, végül a Szent Imre téri játszótéren próbára tették ügyességüket. Második nap sétát tettek a Margit-szigeten, meglátogatták az állatkertet és a szökőkút zenéjét hallgatva pihenték ki a fáradalmakat. Az utolsó napon a Gellért-hegy jelentett kihívást számukra, de a sok mászás és séta után a játszótér nyújtott szabadabb, kötetlen programot.

2. b. osztály

A 2.b osztály két napot töltött kirándulással. Ellátogattak a Kiserdőbe, ahol az erdő életközösségét, növény- és állatvilágát tekintették meg. Akadálypályán és különböző ügyességi és más feladatokat megoldva teljesítették a kijelölt állomásokat. Közben megfigyelték az erdő szintjeit. Ezt követő nap a Kis-Duna élővilágát ők is megcsodálhatták. A harmadik napon egy nagyon érdekes bemutató előadás keretében a méhekkel ismerkedhettek meg a tanulók. Tóth Milán édesapja jóvoltából a videókon és szemléletes képeken kívül egy élő üvegkaptárban, 1000 tagból álló méhcsaládot tekinthettek meg. A nap lezárása természetesen mézkóstolás volt, ami nagyon ízlett a gyerekeknek. Külön nagy öröm volt számukra az ezt követő fagyizás.

3.b. osztály

Az osztály egy izgalmas túrán vett részt Velencén, érintve a Velencei-hegységet és egy kellemes sétahajózás keretében a Velencei-tavat a pákozdi Szúnyog- szigetig, ahol a Halász csárdától sétálva értek el a Katonai Emlékparkba. Megtekintették a Pákozdi csata kiállítást, a világháborús faházat s ezt követően a katonai parkban játék következett. Meglátogatták a Pákozd-Sukorói Arborétumot, ahol a tanösvényen át a kilátót és a múzeumot is megtekintették. Ezt a Pál-Völgyi barlangtúra követte egybekötve a Margit-szigettel. Itt a vadasparkot és a híres romot megtekintve a fáradalmakat bringóhintóra ülve pihenték ki. Az utolsó napon zárásként Martonvásárra kirándultak, a csodaszép kastélyt és parkot megtekintve az arborétumba is ellátogattak.

Mind az öt osztály nagyon jól érezte magát a színes és változatos programoknak köszönhetően.

Az erdei iskola helyszínei: Tata és Mátra-Sástó

Tata

Az alsó tagozaton a 4.a. osztály és a 2.b. osztály egyes tanulói vettek részt a tatai 3 napos kiránduláson.

A szállást az Öreg Tó Hotel biztosította a gyerekeknek és a tanítóknak, kísérőknek egyaránt. A program első napját városnézéssel kezdték, majd az Öreg-tó partján sétálva az állat- és növényvilágot tanulmányozták. Következő nap múzeumlátogatás következett (Öregvár). A délutáni program vértesszőlősi kirándulás volt vonattal, ahol ismét múzeumlátogatás keretében az Őskori előembertelepet tekinthették meg. Végül a harmadik napon a Cseke-tó környékét fedezték fel, annak állat-és növényvilágával ismerkedhettek meg. Délutáni program az Agostyáni Arborétum megtekintése volt. A rengeteg látnivaló, a sokoldalú program és a szép környezet örök emlék marad a gyerekeknek és tanítóik számára.

Mátra-Sástó

A 3.a és a 4.b osztály tanulói vettek részt a Mátra-Sástói, szintén 3 napos kiránduláson.

A szállást a Mátra Kemping területén lévő hotel biztosította a tanulók és tanítóik, kísérőik számára. A megérkezés napján a Sástói-Turisztikai Központban egy természetvédelmi foglalkozás keretén belül megismerhették a Mátra élővilágát és Sástó történelmét, a fő hangsúlyt a természetvédelemre helyezve. Izgalmas erdei kalandpályát, labirintust és függőhidat is kipróbálhattak az Oxygen Adrenalin Parkban. A kalandpark lehetőséget biztosított az íjászkodásra, a bobozásra, valamint egy kis tekerésre a hajtánnyal. A Sástói kilátót is megmászva, gyönyörű ásványokat gyűjthettek. Este a tábortűz mellett sem hagyott alább a jó hangulat, ahol ki is pihenték magukat. Egy élménydús kirándulással gazdagodtak a tanulók.

Erdei iskolák

5.a., 5.b., 6.a., 6.b. osztályok

2018.június 6-8.

Balatoni élménybeszámoló Babett néni tollából:

„Az ötödik és a hatodik évfolyam idén együtt indult erdei iskolába osztályfőnökeikkel. Úti célunk a magyar tenger, a Balaton volt. 

A Déli-pályaudvarból indulva vonattal utaztunk Keszthelyre. A várost dotto kisvonaton ülve nézhettük meg. Nagyon izgalmas utunk volt, a hangulatos utcákon kanyarogva, melynek végén bepillantást nyertünk a barokk Festetics Kastély termeibe, megcsodálhattuk a klasszicista könyvtárat, ahol még csoportképünk is készült. A hintó- és kocsi múzeum is izgalmas látnivalókat rejtett. Tovább vonatozva jutottunk a tábor helyszínére, az északi parton lévő Zánkára. Az Erzsébet tábor tárt kapukkal, és sok-sok programmal várt minket. A kijutás már nem volt mindig olyan könnyű, a QR-kódos kapu használata járt némi nehézséggel. A strandolás, közös lubickolás mellett sportolhattunk a foci- és kosárpályákon, fényképes és GPS-es kincskeresésen vehettünk részt, trambulinon ugrálhattunk kifáradásig. Az esti számháborúban a két csapat egymáson kívül a szúnyogokkal és a sötétedéssel is küzdött.

Jó volt azt látni, hogy egy kis jutalom csokiért még a gyerekek szerint is megéri rendbe rakni a szobájukat, és ha fagyiról van szó, akkor még szép sorba is tudnak állni. Örültünk, hogy új barátságok köttettek, régiek erősödtek meg.

Izgalmas három napunk volt. Körbe vonatoztuk a Balatont, csomagokkal felszálltunk, átszálltunk, leszálltunk. Lubickoltunk, fagyiztunk, rengeteget nevettünk. Feledhetetlen emlékekkel jöttünk haza.”

8. a. osztály

2018. június 11-13.

Az idei tanévben három felejthetetlen napot töltöttünk Bogácson az erdei iskolában. Távolsági busszal indultunk Egerbe, majd tovább folytattuk az utunkat Bogácsra, ahol ízletes ebéddel vártak bennünket. A szálláshely elfoglalását követően a bogácsi strand-és gyógyfürdőbe mentünk, ahol nagyon jól éreztük magunkat a hosszú utazás után. A nap további részében pedig sétálva ismerkedtünk meg Bogáccsal, a falu kilátójához is ellátogattunk. Az este csillagtúrát tettünk az erdőben, ahonnan visszatérve, a közös beszélgetések után új élményekkel gyarapodva hajthattuk álomra a fejünket.
Az erdei iskola másnapján délelőtt a Hor-völgyében kirándultunk. A délutáni strandolás vidám hangulatban telt. A tanulók a vízben és a parton önfeledten játszottak. Estefelé felkerekedtünk, fagyit ettünk, és a falu látnivalóinak felfedezésére indultunk. Láttuk a horgásztavat, a pincéket, a fazekasműhelyt. Amikor már teljesen besötétedett, bátorságpróba keretein belül tesztelhették a tanulók a merészségüket az erdőben. A hazautazás előtti este búcsúestet tartottunk. Természetesen mindannyiunkat szomorúsággal töltött el, hogy a közös kirándulásunk a végéhez közeledett. Búcsúznunk kellett a hely nyugalmától és hangulatától, és a közösen töltött meghitt pillanatoktól.

Az utolsó napon rengeteg élménnyel gazdagodva hagytuk el a szállást. Először Egerbe tartottunk, ahol megismerkedtünk a város történelmi nevezetességeivel. Voltunk a Dobó-téren, az egri bazilikánál, láttuk a várat, a minaretet és a Minorita templomot is. Végül pedig közösen részt vehettünk egy múzeumpedagógiai órán és egy korabeli fegyverbemutatón. Hamar elrepült ez a pár nap, és sok mesélni valóval tértünk haza Budapestre.

Képek a galériában