2016/2017. tanév

Erdei iskola – 2017 május

 

Iskolánk pedagógiai programjának egyik leghatékonyabb eszköze az erdei iskola szervezése. Fő célunk a tanulók környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakítása, valamint az élményszerű ismeretszerzés. Az alsó és felső tagozatos osztályok 3 napos kirándulások során gyakorolhatták a közösségi létformát, felelősségvállalást. Az osztályok megcsodálhatták hazánk természeti és kulturális értékeit, kipróbálhattak számos kézműves és sportprogramot. A közvetlen megismerés öröme, az együttlét jövőre is vár diákjainkra.

Május 29 – 31.

Erdei iskola a- Csiki Pihenőkert – Árpád-kori régészeti park – 2. évfolyam

A második évfolyam három napos erdei iskolában vett részt a budaörsi Csiki Pihenőkertben.

A helyszínre tömegközlekedési eszközökkel jutottunk el, hogy a gyerekek megismerkedjenek Budapest fő közlekedési járműveivel, csomópontjaival.

Miután megérkeztünk, elfoglaltuk szállásunkat, ami jurtákban volt, a kor igényei szerint ellátva ágyakkal. Ezt követően honfoglalás korabeli eszközöket, ruházatokat tekinthettünk meg, majd próbálhattunk ki és fel. A gyógynövényeket is megismertük egy javasasszony jurtájának felfedezésével. A délutáni nap folyamán a gyerekek az íjászkodás technikáját is elsajátíthatták.

Második napot egy kis túrázással kezdtük, ahol a környező felszínformákat fedeztük fel és ásványokat gyűjtöttünk. Az út során az adott élőhely jellemző élővilágát is megismertük, különös tekintettel a védett növényekre. A nap második felében tarsolyt készítettek a diákok, melyekhez a lemez mintáját a saját maguk kalapálták, és a tarsoly részét is ők varrták. Az este egy kis „farkasvadászattal” zárult, majd ezt követte egy nagyon izgalmas bátorságpróba.

A harmadik nap folyamán megismertük a rovásírás művészetét és technikáját. Az erdei iskola végét lepénysütéssel zártuk.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak. Nagyon hamar elröppent ez a néhány nap, mindannyian szívesen maradtunk volna még

Május 29 -31.

Erdei iskola – Esztergom – 3.a., 4.a.

A 3.a. és a 4.a. osztály tanulóival erdei táborban idén Esztergomban voltunk. Május végén 3 napot töltöttünk ebben a gyönyörű városban.

A kis csapatunkkal először Visegrádra mentünk és a várat néztük meg. Esztergomban felmásztunk a Vaskapu hegyre, melynek tetejéről csodás a kilátás a Dunakanyarra. A Mária-Valéria hídon átgyalogolva Szlovákiába jutottunk, mely nagy izgalommal töltötte el a gyerekeket. Itt még a fagyinak is más íze volt. – szerintük. A Duna Múzeumban megismerkedhettünk a víz erejével, felhasználásával. Filmet nézhettünk a nagy tiszai árvízről is. Megnéztük a Bazilikát és az idegenvezetőnktől azt is megtudtuk, hány méter magas a kupola, és kiket ábrázolnak a 3 m magas szobrok. Szárnyashajóval jöttünk haza a harmadik nap végén.

Másnap a Pál-völgyi Cseppkőbarlangba mentünk föld alatti osztálykirándulásra a Budai-hegységben. Az 500 méteres túraútvonalat 1 óra alatt tettük meg. Sok szép cseppkövet láthattunk.

 

Május 29 – 31.

Erdei iskola – Tata – 5.a., 5.b., 8.a.

Három osztály (az 5.a., 5.b. és a 8.a.) tanulóival indult el a kirándulóbusz május 29-én reggel. A felső tagozat legfiatalabbjai és a végzősök három napot töltöttek el Tatán az Öreg-tó kempingben.

Külön házban, udvarra nyíló szobákban laktak a gyerekek, csak reggel és este és „kicsit” éjszaka találkoztak egymással, ugyanis Zsuzsa néni és Imre bácsi mozgalmas, játékos programokat szervezett az ötödikeseknek; a nyolcadikosok pedig utolsó közös kirándulásukon „lustálkodni” szerettek volna és sokat beszélgetni.

Persze mindehhez kellett a teli has. Az együtt főzés és evés csodás dolog, ám sok időt igényel, ha tábori körülmények között kell megoldani a nyersanyagok előkészítését, aztán a mosogatást. Két vacsorát (paprikás krumpli, sült szalonna, fóliában sült krumpli kolbásszal, hagymával és botkenyér) készített és költött el együtt a csapat.

Az időjárásra panasz nem lehetett, azaz mégis, mert beköszöntött a kánikula, amely a harmadik napon mindenkit elnyomott. Csigatempóban gyalogoltak a gyerekek, hogy ellátogassanak az olimpikonok híres edzőtáborába. Ez közös program volt, akár az utazás első napján a Tatabánya fölé magasodó, hatalmas Turul-emlékmű és a közelében feltárt Szelim-lyuk és barlang megtekintése.

A nyolcadik osztályosok második napja a sport jegyében telt: négy óra bringázás a tavak körül, a Kálvária-dombon, majd délutáni fürdőzés az Öreg-tóban. Az ötödikesek az első napon körül gyalogolták a tavat, a második nap pedig a tóparti városrészt fedezték fel, a gyönyörűen helyreállított várat és a vár körüli fagyizókat.

A nyolcadikosok műromok körüli cukorkavadászata (elengedhetetlen hagyomány) után délután háromkor a hőségtől tikkadtan szálltak be a diákok és tanáraik a buszba, hogy egy tatabányai kitérő után visszatérjenek Budapestre.

 

Képek a galériában