2017/2018. tanév

2017. november 6-10.

Projekt-napok Alsó tagozat

Téma: Néphagyományok

Iskolánk életében kiemelt szerepet töltenek be az alsó tagozaton a jeles napokhoz kapcsolódó ünnepek, a néphagyományok ápolása: a dráma, ének-zene, néptánc és kézműves foglalkozások. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a néptánc és a népdal jelen legyen a mindennapi oktató-nevelő munkánkban. Novemberben részt vettünk a MÜPA Páva matiné című előadásán, rendhagyó néprajz óra keretén belül. Izgalmas, változatos előadást láttunk, amelyen megismerkedtünk a magyar néptánc és népzene történeti, táji tagozódásával, a magyar népművészettel kapcsolatos művelődéstörténeti összefüggésekkel. Az ének-zene, magyar irodalom, rajz és környezetismeret órák témái ezen a héten szintén a néphagyományok voltak.

A projekt lezárásaként játékos rejtvényeket, totókat oldottunk meg, majd csoportonként faliújságot készítettünk.

 

 

2018. április 16-18.

Projekt-napok – felső tagozat

Téma: A reneszánsz

A tanulók kreativitásának fejlődését és a tapasztalati úton szerzett ismeretek bővülését segíti elő a projektoktatás. Hunyadi Mátyás születésének 575., királlyá koronázásának 560. évfordulójának alkalmából reneszánsz napokat tartottunk iskolánkban. A háromnapos rendezvénysorozat eseményeiről „udvari kikiáltó” tájékoztatta az „alattvalókat”.

Az első napon a bandériumok (osztályok) megkapták menetlevelüket, majd különböző történelmi állomásokon ismereteket szereztek a reneszánsz öltözködés, zene, Mátyás uralkodása, a corvinák és a lovagi erények körében.
Ezt követően a bandérium kapitányok és bandériumaik ajándékot és címerpajzsot készítettek saját termeikben. Másnap a tanórák keretein belül tovább bővítették tudásukat a reneszánsz témakörében.

A rendezvénysorozat harmadik napján tartott záró ünnepség elején a bandériumok átadták ajándékaikat Móra ország királynőjének (iskolánk intézményvezetőjének). Készült: korabeli szakácskönyv, corvina, vármakett, vártérkép, sókerámiából dombormű és a korabeli öltözködést bemutató poszter. A 8. a osztály előadásában megelevenedett egy 16. századi szerelemes széphistória. A 6. b osztály pompás reneszánsz tánca is emelte az esemény színvonalát.

Ezt követően a bandériumok 5-5 lovagja összemérte erejét egy lovagi tornán. A tanulók nagy élvezettel vettek részt pénzes zacskók célba dobásában, malomkőhajításban, rúd kitartásban és kötélhúzásban.

Korhű ruhát viselő szolgálólányok szolgálták fel a korabeli ételeket. Végül a királynő cukoresővel jutalmazta hűséges alattvalóit.

A tankerület felhívására iskolánk megvalósította Mátyás király csodálatos virágoskertjét, amelynek eredményeképpen iskolánk is 10.000 Ft-os támogatást kapott.

Az életre keltett reneszánsz udvar hangulata valóságos időutazást nyújtott számunkra Mátyás korában.