2015/2016. tanév

2015-2016. tanév

Október 2.

Kirándulás és vetélkedő a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Mondd, szereted az állatokat? – projektnapok az alsó tagozaton

 

Az állatok világnapja alkalmából (2015. október 30 – nov 2-ig) az alsó tagozatosok projektnapokat szerveztek, középpontba állítva az állatokat, állatvédelmet. A témát beépítettük az előző napok tanítási óráiba. Kooperatív és csoportmunkában dolgoztuk fel az állatokkal kapcsolatos ismereteket.

A projekt zárásaként egész napos kirándulást tettünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Az idő is kedvezett nekünk, így ragyogó napsütésben csodálhattuk meg az állatkert lakóit. Egyes helyszíneken a gyermekek csoportokban dolgozva különböző témakörökhöz kapcsolódóan feladatlapokat oldottak meg. Az állatok világnapja alkalmából az Állatszeretet Fesztivál keretein belül több helyszínen kézműves programok, előadások és kiállítások várták a gyerekeket, gazdagítva a látottakat, hallottakat.

Felhívtuk a figyelmet a védett és veszélyeztetett állatokra, és megtanultuk, hogyan figyeljünk jobban a környezetünkre. A negyedikesek bekapcsolódtak az állatkert által szervezett pályázatba, mely az orángutánok veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet a pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek bojkottálásával. Készültek rajzok, plakátok, melyek megtekinthetőek az iskola aulájában és az első emeleti falakon.

A diákok mindig nagy izgalommal várják a kirándulást és az állatok világnapját, így jövőre mindenképpen tervezzük, hogy ismét ellátogatunk az állatkertbe, megteremtve ezzel egy őszi hagyományt az alsó tagozaton.

Ronay György: Mondd, szereted az állatokat?

(részlet)

Mondd, szereted az állatokat,
s figyeled õket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek,
vagy mirõl hallgatnak, mikor komor
csöndjükbe burkolózva ülnek,
és titokzatos, hallgatag
külön világukba merülne

 

április

Projektnap-tervezet a felső tagozaton

 

A tanulók kreativitásának fejlődését és a tapasztalati úton szerzett ismeretek bővülését segíti elő a projektoktatás. A felső tagozaton áprilisban tervezzük az ÖKO iskola elveire épülő témanapot. Mivel kiemelten fontosnak tartjuk az újrahasznosítás lehetőségeinek kihasználását, ezért az osztályok újrahasznosított alapanyagokból különböző tárgyakat készítenek, melyekből kiállítást is rendezünk. A környezettudatos magatartás kialakítása érdekében kerületi vetélkedőt is szervezünk. A résztvevő csoportok által újrahasznosított anyagokból készített tárgyak szintén a kiállítás anyagát fogják gazdagítani. Az iskola ÖKO faliújságján rendszeresen megjelenő ökológiai kvíz kérdések a projektnap hatékony lebonyolítását készítik elő.

Project hetek a felső tagozaton

 

 

Iskolai projekt keretében az osztályok ellátogattak a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű-be, Gellért-hegyi hulladékútra, Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre és a csepeli papírgyárba. A tanulók megismerkedtek az EU környezetvédelmi követelményeinek megfelelően környezetbarát technológiákkal és a fejlesztések alkalmazásaival. A látottakról és a tapasztalati úton szerzett ismeretekről beszámolót és plakátot készítettek a gyerekek. A plakátokból és az osztályok által újrahasznosított anyagokból készített tárgyakból kiállítást is szervezünk április 13-án.

A felső tagozaton április 22-én kerületi környezetvédelmi vetélkedőt rendezünk.

5.a osztály

A csepeli hulladékudvarban jártunk

 

 

Az 5.a osztály 2016. március 5-én ellátogatott a csepeli hulladékudvarba, ahol a szakszemélyzet vezetésével nagyon sok hasznos információt kaptak a gyermekek a szelektív gyűjtés szükségességéről, környezetvédelmi jelentőségéről.

ÖKO iskolaként különösen fontosnak tartjuk a tanulók tudatos fogyasztóvá, a környezetvédelemmel, a fenntartható fejlődéssel gyakorlatban is foglalkozó felnőtt emberré nevelését. Ez a látogatás is segítette tanítványainkat abban, hogy konkrét, korszerű ismereteket szerezzenek arról, hogy ők maguk mit tehetnek a környezetükért. A látogatás érdekes és interaktív volt, nagyon lekötötte a gyerekek figyelmét, segített abban, hogy ezentúl még tudatosabban gyűjtsék össze a még újrahasznosítható hulladékokat, és erre buzdítsák közvetlen környezetükben élőket is. Ráébredtek arra, hogy mindenki személyesen is részese lehet a Föld védelmének. Sok energiát és alapanyagot takaríthatnak meg, és csökkenthetik a környezet hulladékszennyezését is.

5.b

Újrahasznosítási projektnapok

 

 

Osztályunk aktívan részt vett az iskolánkban megrendezendő kerületi Újrahasznosítási versenyhez kötődő projekt napokon. Az első alkalommal a Gellért- hegyen találnató „Hasznos hulladék út”-at kerestük fel egy szombati kirándulós nap alkalmával. Mielött a tanösvényhez értünk alkalma volt a gyerekeknek egy kis felhőtlen játékra is a játszótéren.

A tanösvényen kisebb csoportokra osztva ismerkedtek meg a hulladékújrahasznosítással kapcsolatos ismeretekkel. Interaktív táblák segítették, hogy minél szemléletesebben tegyenek szert tudásra.

Nagyon jól éreztük magunkat, bebarangoltuk a hegyoldal ösvényeit.

Az iskolai projektnap alkalmával különböző hulladékokból használati cikkeket állítottunk elő. ( táblajátékokat, vázát, ékszereket), illetve a versenyhez kapcsolódó tablót is ekkor készítettük el.

  1. a

A papír újrafelhasználása

Ebben az évben is nyílt napokat tartott az ország számos hulladékkezelője és – hasznosítója április 8-án és 9-én. Az érdeklődők országszerte mintegy hatvan céghez látogathattak el, hogy a saját szemükkel láthassák, mi történik azzal, amit kidobunk.

Iskolánk 6. évfolyamos tanulói a csepeli Duparec Kft.-hez látogattak, amely az egykori csepeli papírgyár területén üzemel és papír- illetve műanyag begyűjtéssel és – kezeléssel foglalkozik.

„A nap elején vetélkedőn vettünk részt, ahol különböző ajándéktárgyakat lehetett nyerni. Szuper volt! Ezek után bementünk egy hangárba, ahová teherautók hordták a papírt. A papírt futószalagokra tették, amely egy automatikus bálázógépbe vezetett. A bálák 500-800 kg-ot nyomtak. Hatalmasak voltak! Sokat tanultunk arról, hogy hogyan kell gyűjteni a papírt, s hogyan használják fel újra. Tényleg hasznos a papír szelektív gyűjtése! Jól éreztük magunkat!”

7.a

Látogatás a Fővárosi Csatornázási Műveknél

 

 

A 7. a osztály az újrahasznosítási projektnapok keretében a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. dél-pesti szennyvíztisztító telepére látogatott el. Elsőként érdekes kísérleteket tekintettünk meg a szennyvíztisztítás főbb módszereiről egy bemutatóteremben. A játékos kísérletekben osztályunk néhány tanulója is aktívan részt vett.

Ezután végigvezettek bennünket a telepen. Ennek során számos információt tudtunk meg vezetőnktől magáról a telepről, a víz útjáról és átalakításáról, illetve az újrahasznosítás lehetőségeiről.

Megtudtuk többek között, hogy nemcsak a szennyvíztisztításával foglalkoznak, hanem itt dolgozzák fel és hasznosítják újra a mezőgazdasági, élelmiszer- és vendéglátóipari cégek magas szervesanyag-tartalmú hulladékait is.

A dél-pesti telepen 1984 óta állítanak elő biogázt szennyvíziszapból. A biogázból elektromos áramot és hőt nyernek, ez a megtermelt energia csaknem teljes egészében fedezi a telep szükségleteit.

Óriási üvegházakban egy magyar fejlesztésnek, az Organica Élőgépek rendszernek köszönhetően az élő növényzet és mesterséges gyökérrendszer segítségével növelik a tisztítás hatásfokát, illetve a szagos levegő közömbösítésére biofiltereket alkalmaznak.

Zárásképpen elsétáltunk arra a helyre, ahol az európai normáknál jobb paraméterekkel rendelkező tisztított víz visszajut a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.

  1. a.

Látogatás a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben

és a hozzá tartozó Köztisztasági Múzeumban

 

 

  1. március 22-én a 8. a osztály tanulmányi kirándulás keretében ellátogatott a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe. A hivatalos elnevezés egy prózai dolgot, egy szemétégetőt takar.

Csakhogy ez a létesítmény az uniós követelményeknek megfelelően, a legmodernebb XXI. századi technológia szerint épült, s Európában a hasonló üzemek között benne van a TOP 25-ben.

Megérkezésünk után egy előadóteremben vezetőnk vetítéssel egybekötött előadást tartott a hulladékégető működéséről. Kivetítőkön láttuk, hogy mi történik: a kukásautók érkezését, a mérlegelést, a tartályok ürítését, a hatalmas szemétbunkert, a polipdarukat, ahogy azok a szemetet a kazánok garatjára engedik; a négy hatalmas kazánt, melyek közül ezen a napon csak kettő működött. Tűzálló üvegen keresztül néztük, ahogyan a szemét 1000-1500 fokon ég. Bámulatba ejtett bennünket az, amit láttunk. Az egész létesítmény számítógépes vezérlésű, maximálisan környezetbarát, öngazdálkodó, s mindemellett a káposztásmegyeri lakótelepet is ellátja villamos- és hőenergiával.

Megnéztük a Köztisztasági Múzeumot is, ahol régi fényképek segítségével bemutatták, hogyan fejlődött fővárosunk tisztán tartása, takarítása, szemétszállítása a seprűktől, a lovas kocsiktól a mai kukásautókig. Nemcsak képeket, hanem járműveket is láttunk, s ki is próbálhattuk azokat.

Ha ilyen létesítményekből sokkal több épülne, akkor biztosak lehetnénk abban, hogy az eljövendő nemzedékek egy egészségesebb, élhetőbb világot kapnának örökség