2023/2024. tanév

Gyermeknap a Polgármesteri Hivatalban

Május 24.

Minden évben május végén a gyermeknapon vendégül látja a polgármester a kerület iskoláiból a legkiválóbb 4. osztályos tanulókat. Iskolánkból Kicska Márk és Zentai Dóra 4.b vehetett részt ezen a különleges programon. Borbély Lénárd polgármester fogadta a gyerekeket a tárgyaló teremben. Elmesélte, hogyan megy a tárgyalás és a szavazás és ki is próbálhatták a felszólalást és a szavazást a gyerekek. A polgármester végig kalauzolta a tanulókat a hivatal épületében. Beleülhettek a gyerekek a polgármester irodai székébe. A látogatás végén ajándékot kaptak a résztvevők és megvendégelték a tanulókat.

Képek a galériában 


A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztraktálása az életnek, hanem az élet maga.”

Martha Graham

A tánc világnapja

Április 29.

Az UNESCO közbenjárásával 1982 óta április 29-én a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt ünnepli az egész világ a tánc művészetét. Ez a dátum Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születési évfordulója.

Világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a Föld több országában a tánc fontosságára, hiszen a tánc már a kezdetektől az emberi kultúra kiemelkedően fontos része.

A táncművészet rengeteg értéket biztosít egy nemzetnek és felbecsülhetetlen értékekkel vértezi fel.

Iskolánkban is megemlékeztünk erről a napról: hiszen a hagyományőrzés, a néptánc kiemelt szerepet játszik intézményünk életében. Az aulában rendezett kiállításon fotókkal és könyvekkel mutattuk be a tánc sokszínűségét. Az alsó tagozaton hosszú évek óta folyik néptánctanítás. A tánc világnapján az alsó tagozatos tanulók moldvai táncokkal ünnepeltek.

A zene és a tánc egymáshoz terel.”

Palya Bea


2024. március 14. (csütörtök)

A mai napon iskolánk 5. a osztálya egy műsor keretében megemlékezett 1848. március 15-éről. A Himnuszt követően a résztvevők elsorolták az akkori eseményeket, videófelvételeket láthatott a közönség a jeles napról készült egyik filmből. Majd a műsort iskolánk igazgatója, Mikus Judit zárta beszédével.

Képek a galériában 


Iskolai vers – és prózamondó verseny az alsó tagozaton

2024.02.29

Február 29-én tartottuk az alsósok vers- és prózamondó versenyét, amire a kisdiákok nagy izgalommal készültek. A helyszín ismét a könyvtár volt, ahol tanítás után gyülekeztek az izgatott, ünneplőbe öltözött gyerekek. A versenyzők nagy lelkesedéssel adták elő Kányádi Sándor, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond és Romhányi József műveit. A zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani minden osztályból a legjobbakat. Ők képviselik iskolánkat a művészeti szemle vers – és prózamondó versenyén.

Minden résztvevőnek gratulálunk!

Képek a galériában 


Farsang

2024. 02. 09.

Az idei évben február 9-én délután osztályfarsangot tartottunk. Minden osztály maga szervezte meg a programját. A felsősök az osztálytermeikben tartottak közös játékokat. Sokan közülük is jelmezbe öltöztek. Az alsósok azért egy kicsit összejöttek az aulában és bemutatkoztak a jelmezbe öltözött gyerekek. A felvonulás után minden osztály a termében folytatta a mulatozást. Volt vetélkedő, táncverseny, ügyességi játékok, és persze nem maradhatott el a finom farsangi szalagos fánk sem. Jó hangulatú délután volt.

Képek a galériában 


Vakvezető kutyás bemutató

2024. 01. 19.

Iskolánkba látogatott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik trénere, Farkas Darinka és két kutyája, Astoria és Amper. Az alapítvány fő tevékenysége a vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása. A gyerekek kérdéseket tehettek fel a kutyákkal és a kiképzésükkel kapcsolatban. Kipróbálhatták hogyan dolgoznak a kutyák. A bemutató végén köszönetképpen felszerelést és ennivalót adományoztak az alapítványnak.

Képek a galériában 


Karácsonyi műsor

2023. 12. 21. csütörtök

Ebben a tanévben az iskolai karácsonyi műsort, a Betlehemezést a 3. a osztály adta elő. A műsorban iskolánk énekkara és a 4. a osztály is közreműködött. A színvonalas műsort igazgatónő, Mikus Judit zárta beszédével.


2023. 12. 13.

Lucázás

Faluhelyen régente december 13-án, Luca napján kora reggel a fiúgyerekek 4-5 fős csoportokban jártak házról házra. Vezetőjük így köszönt be: – Szabad-e kendtek tisztességes, becsületes házánál lucázni? Ha beengedték őket, a magukkal vitt szalmát a földre szórták és ráültek. Rákezdtek a következő énekre: „Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty, galagonya kettő, három…”– a népszokás e kezdősorokról kapta a nevét.

A dalt megszakítva különböző jókívánságokkal látták el a háziakat, melyek leginkább a következő esztendő bő állatszaporulatára, az egészségre, termékenységre vonatkoztak. A háziak a végén néhány krajcárt, pogácsát, almát, diót esetleg szalonnát adtak a lucázóknak. A gazdasszony pedig az ott maradt szalmát betette a tyúkok alá, hogy jobban tojjanak.

A 4.a osztály tanulói ezt a népszokást elevenítették fel Luca napján, s az alsó tagozaton osztályról osztályra járva mondták el jókívánságaikat. A végén két Lucapuca a gyerekekről leseperte a betegséget, lustaságot, hogy a következő év mindenkinek jó egészséget, sok szerencsét hozzon.Képek a galériában 


Képek a galériában 


 

AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZTÜNK

Október 6.

Az idén az aradi vértanúk hősi haláláról a megemlékezést a 6. a osztály tanulói tartották az iskola közönsége számára a tornateremben. Nagy izgalommal készült az osztály a műsorra, mivel eddig a tanulóknak még nem adódott alkalmuk ilyen megmérettetésben részt venni. A tanulók felidézték a múlt megrázó eseményeit, megemlékeztek a tizenhárom mártírhalált halt, Aradon kivégzett, katonai vezető mellett az első magyar felelős kormány vezetőjének Batthyány Lajosnak pesti kivégzéséről is. A műsort Liszt Ferenc Les Preludes és Mozart Requiem – Lacrimosa című zenedarabjainak részletei színesítették.

Képek a galériában 


Képek a galériában 


Budapesti séta

2023.szeptember 29.

Minden évben egy napot arra szentelünk, hogy iskolánk tanulói Budapest nevezetességeivel ismerkedjenek. Külvárosi iskolaként kevés lehetősége van a gyerekeknek csodás városunk szép épületeit felkeresni.

Ezért egy nap erről szól.

1.a

Az elsősökkel ezen a szép napsütéses napon a Kis-Duna parton sétáltunk. Utunk a Soroksári révtől indult a Kolonics György sétányon át. A tízórait a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület előtti partszakaszon fogyasztottuk el, majd tovább folytattuk sétánkat a tanösvényig. Visszafelé pihenésképpen megálltunk a Kalózos játszótéren is, ahol piknikeztünk ebédidőben. Fáradtan, élményekkel gazdagodva tértünk haza az első közös kirándulásunkról.

2.a

A 2.a osztályosokkal a Margit-szigetre kirándultunk. Gyönyörködtünk a japánkertben, megcsodáltuk a zenélő szökőkutat, melynek eredetije Marosvásárhelyen volt felépítve. Elidőztünk a kolostorromok között, hosszasan figyeltünk egy mókust, aki mellettünk keresett eledelt télre. Ellátogattunk a kis állatkertbe, megnéztük az állatokat. Láttunk gólyákat, lovakat, kacsákat, réti sast, egerészölyvet, dámszarvasokat. A nagy melegben jégkrémet ettünk, majd jót játszottunk a játszótéren. Megcsodáltuk a szökőkutat, végig sétáltunk a Margit hídon, megnéztük az Országházat, végül hazaindultunk a 2-es villamossal.

2.b és 4.a

Szent Mihály napján izgatottan gyülekeztünk a 4.a osztálytermében. Az őszi kirándulás mindig jó programnak ígérkezik, s most is erre készülődtünk. Hamarosan átjöttek a 2.b osztályosok, akik közül útitársat s egyben játszópajtást is választottunk. A játék mellett feladatunk volt a kisebbekre való odafigyelés, segítésük a tömegközlekedési járműveken. Egy jó óra alatt értünk ki a Városligetbe. A Napozórét szélén letelepedtünk, itt fogyasztottuk el a tízórainkat, hogy legyen erőnk a további bóklászáshoz. Közben vidáman elevenítettük fel a tavaszi Medve Matek élményeit. Enci néni kiosztotta a térképeket, s annak segítségével kellett megkeresni a nagy Léggömböt, valamint megállapítani, milyen ligeti területekkel szomszédos ez a hely. Végül a célállomás, a Nagyjátszótér megtalálása volt a feladat. Csoportokra osztva kezdődött a verseny. Ki a térképet követve, ki a másik csapat nyomában haladva, de mindenki rövid idő alatt elérte a játszóteret. A tér közepén álló terebélyes platánfa árnyékában táboroztunk le, s máris kezdődhetett a játék a különböző hinták, mászókák és csúszdák kipróbálásával. Az önfeledt futkározás, a mászókafogó, valamint a különböző magasságú tornyok kötélhágcsóinak megmászása komoly erőpróbának bizonyult. Megfáradt tagjainkat jótékonyan ringatta a hazafelé úton minden jármű.

3.a

Pénteken, egy napsütéses őszi napon a 3.a osztállyal ellátogatottunk a Városligetbe. Tömegközlekedéssel utaztunk a belvárosba. Útközben szemügyre vettük a hidakat, a Művészetek Palotáját, a Nemzeti Színházat, az Atlétikai Csarnokot, a Gellért-hegyet, a Budai Várat és a Pesti Vigadót is. A Hősök terére érkezve elsőként a 36 méter magas Gábriel arkangyal szobrát, majd a hét magyar honfoglaló vezér lovasszobrát néztük meg. Ezután múltunk nagyjainak szobrai következtek. Megcsodáltuk a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum gyönyörű épületeit, majd a Néprajzi Múzeum modern épületét is. Végül utunkat a Városligeti Nagyjátszótér zárta, ahol a gyerekek egy gyors piknik után jobbnál jobb játékokat próbálhattak ki. Legnagyobb örömüket a vizes játszótérben lelték, ahol előszeretettel duzzasztották a vizet. Hazafelé úton megtekintettük a Zene Házát, illetve a Széchenyi fürdőt. Tartalmas, élményekben gazdag napot töltöttünk együtt.

4.b

Idén az osztályunk több helyszínt is meglátogatott. A Lánchídon átsétálva eljutottunk az Alagúthoz és a 0 km szobornál tartottuk az első pihenőt a Budavári sikló mellett. Felsétáltunk a Budai várba, megnéztük a Nemzeti Galéria szép épületét. Átsétáltunk a Mátyás templomhoz és a Halászbástya szép épületét is megtekintettük. Pihentünk a várjátszótéren, majd tovább sétáltunk a Bécsi kapun keresztül a régi Hadtörténeti Múzeum előtti ágyúkhoz. Kellemesen elfáradva érkeztünk vissza az iskolához.

5.a

Szeptember 29-én az 5. a. osztállyal célba vettük a Hősök terét és a Városligetet. A Boráros tér érintésével útközben szót ejtettünk két ikonikus épületről, a MÜPÁ-ról és a Nemzeti Színházról. A Boráros téren megmutattuk a gyerekeknek a szoboregyüttest, a kutacsot, oszlopot és említést tettünk a tér történetéről és névadójáról. Innen villamossal elmentünk az Oktogonhoz, beszéltünk a tér kialakításáról és annak érdekességéről. Gyalog elindultunk a Hősök tere irányába. Az Andrássy úton meséltünk az út névadójáról, és az ott található és meghatározó épületekről. Útba ejtettük a Kodály köröndöt, ott megnéztük a négy cikkelyben Szondy, Balassi, Vak Bottyán és Zrínyi szobrát. Elérkeztünk a Hősök teréhez, ott beszéltünk a két meghatározó épületről, a Szépművészeti Múzeumról és a Műcsarnokról. Megmutattuk, milyen szimbólumok találhatók a Millenniumi Emlékműben, milyen uralkodónk, kormányzónk van megörökítve benne. Innen a Városligetbe indultunk, ahol eszegettünk, pihentünk, majd visszaindultunk az iskolába. Útközben még megcsodáltuk a Magyar Zene Házát és a Vajdahunyad várat, ezekkel zártuk a sétát.

6.a

A napsütéses, szeptember végi napot a 6. a osztály a Budai Várban töltötte. A várnegyedet a Krisztina város lépcsőin felfelé kaptatva közelítettük meg. A 750 méter megtétele felfelé többszörösen megérte a fáradozást. A tiszta időben gyönyörű látvány tárult a szemeink elé a Budai hegyekre. A Hadtörténeti múzeum előtt kiállított ágyuknál egy rövid játék után indultunk tovább megcsodálni a várnegyed fantasztikusan egyedi, régi épületeit. A Halászbástya alatt a Duna kanyargó vonulataiban és Pest emblematikus épületeiben gyönyörködhettünk. Ezután a tanulók nagy örömmel vették birtokba a Mátyás király mesejátszóteret. Végül a Budai Vár udvarán sétálva tekintettük meg a főbb nevezetességeket. A várhegyről lesétálva, a Lánchídon át jutottunk vissza a pesti oldalra, ahonnan egy búcsú pillantást tettünk a Budai Várra a nap összegzéseként. A tanulók beszélgetéseiből kiderült, hogy nagyon élvezték ezt a napot, rácsodálkoztak fővárosunk egyedülálló szépségére, a hosszú sétában próbára tehették erejüket? kitartásukat is.

7.a

A Kiskörúton, majd a Duna-parton sétálva megcsodáltuk a belváros XIX. században készült gyönyörű épületeit. Megtudtuk, hogy a Vámház körúton lévő Központi Vásárcsarnok Európa legnagyobb piaca. Meg is számoltuk, hány lépés hosszú, de mindenkinek más jött ki. Tovább haladva betértünk a Múzeum-kertbe, ahol tízóraiztunk, üldögéltünk kicsit a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén és elképzeltük, hol szavalhatott Petőfi Sándor. A Múzeum körúton haladtunk tovább, és bementünk a Trefort-kertbe. Itt megnéztük az egyetemi épületek közül a leghíresebbet, a Gólyavárat, aminek a nagytermében éppen előadás volt. A körutat elhagyva besétáltunk a Károlyi-palotához a parkján keresztül. Itt egy kicsit megpihentünk, majd a főbejáraton távozva a Klotild paloták felé vettük az irányt. A nagy forgalomból kiszabadulva a Duna-parton folytattuk utunkat a Pesti Vigadó és a Magyar Tudományos Akadémia épülete felé. A szép régi épületekről és a történetükről sok érdekes dolgot tudtunk meg, de ehhez sokat kellett gyalogolnunk.

Vajon hány lépés Európa legnagyobb vásárcsarnokának, a Fővám téri Vásárcsarnoknak a hossza? Budapesti sétáján a 7.a osztály ezt is kiderítette. Itt, a Nagy Vásárcsarnokban kezdtük a sétát, és haladtunk tovább a Kiskörúton. A Nemzeti Múzeum kertjében, a tízórai elfogyasztását követő jóllakottságban egyesek forradalmi hangulatba kerültek, és elszavalták a Nemzeti dalt. Később, a Trefort-kertben megkerestük a Gólyavárat, majd némi pihenést követően fájdalmas búcsút vettünk az árnyas padoktól. A Károlyi kastély kertjében újabb feladványok vártak a fiatalokra. Aztán meglátogattuk Klotildot és Matildot, a Ferenciek tere közelében álló két tükörszimmetrikusan elhelyezett palotát. A Pesti Vigadóhoz érve már meglehetősen elpilledt a társaság, de hiába ültek le az elegáns étterem teraszán, nem repült a szájukba a sült galamb. Még meglátogattuk a magyar tudomány szentélyét, a Magyar Tudományos Akadémiát, és visszafelé, a villamosra várva vethettünk egy pillantást a Duna túlpartján a Budai Várra. A Boráros téren ki-ki egy-egy jól megérdemelt kürtőskaláccsal zárta a napot.

8.a és 8.b

Szeptember 29-én a budai Vár meghódítására készültünk. Kirándulásunk elején átsétáltunk a gyönyörűen felújított Lánchídon. Innen sok-sok lépcsőn keresztül intéztük a hódítást. A Dísz tértől a Bécsi kapuig sétáltunk. Megtekintettük kívülről a Mátyás – templomot, végig sétáltunk a Halászbástya alsó részén. Több utcát is bejártunk, amelyek középkori hangulatot képviselnek még ma is. Néhány udvarra is benéztünk elfoglaltunk néhány ülőfülkét. Eddig csak hallottuk azt a mondást, hogy „Akkora a szád, mint a bécsi kapu”. Most élőben is megnéztük mekkora is. Felmentünk a tetejére. Utána átsétáltunk az ágyúkhoz. Innen lesétáltunk a Széna térre és hazautaztunk.

Képek a galériában 


Fut a Csepel!

2023.szeptember 24. vasárnap

Daru domb

A 2023-as Fut a Csepel-re iskolánkból előzetesen 35 fő regisztrált. A szakadó eső ellenére 17 versenyzőnk megjelent a korosztályos rajtoknál. A gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig képviseltették magukat. A tanári kart Fekésházy Ambrus kollegánk képviselte. Gratulálunk mindenkinek, aki teljesítette a távot.


Szüreti délután

2023. szeptember 22.

forrás: https://hu.pinterest.com/pin/63754150958151904/

1.a

Az első szüreti mulatságunkat a tanteremben tartottuk szülők részvételével. Kézműves foglalkozás keretén belül egy őszi kopogtatót készítettünk közösen, valamint beszélgettünk, ismerkedtünk és a szülők által hozott finomságokat kóstolgattuk. A nap végén mindenki mosollyal az arcán és az alkotásával a kezében indult haza.

2.a

A 2.a osztályosokkal gyümölcssalátát készítettünk őszi gyümölcsökből. A gyerekek almát, körtét, szőlőt, szilvát hoztak, amit örömmel fogyasztottak el. A gyerekek kézműveskedtek, szüreti népzenét hallgattak, szüreti gyermekdalokat énekeltek. Nagyon jól érezték magukat.

3.a

Ebben a tanévben az eddigiektől eltérően, osztálykereteken belül zajlott a szüreti mulatság. A gyerekek izgatottan várták, a szülők pedig jókedvűen csatlakoztak a programhoz. Miután mindenki megtöltötte pocakját a frissen készített hot-doggal, egy zenés-táncos mulatság vette kezdetét. Hallgattunk és énekeltünk szüreti dalokat, táncoltunk, játszottunk, versenyeztünk lufifújásban és egyéb ügyességi játékokban. A programot egy jókedvű, bohókás tánccal zártuk a gyerekekkel és a családtagokkal közösen.

2.b, 4.a

A 2.b és a 4.a osztály közösen töltötte a péntek délutánt. 14:00 órakor a negyedikesek termében gyülekeztünk, ide érkeztek azok a szülők is, akik együtt akartak velünk játszani.

Először véletlenszerűen, sorsolással csoportokat alakítottunk: 3 másodikos, 3 negyedikes és egy segítő szülő alkotott egy-egy csapatot. A szüret fontos eszközeinek megnevezései adták a csoportneveket: így volt kacor, puttony, taposókád, daráló, szőlőprés és tölcsér nevű csapatunk.

Egy szüreti PPT megtekintésével kezdődött a verseny, melynek különlegessége az volt, hogy maguk a negyedikesek válogatták össze hozzá a képeket, és hozták létre a diákat a digitális órán Enci néni irányításával. A látottakról, hallottakról egy szüreti totó kitöltésével számoltak be a csapatok.

A játékos vetélkedő a tornateremben folytatódott, ahol a csapatoknak gyorsasági és ügyességi feladatokban idéztük meg a szüret egyes mozzanatait: a gazdának el kellett szállítani munkásait a szőlőbe, itt szőlőfürtöket alkottak ragasztással, a fürtöket puttonyban szállították a taposókádig. Majd musttal töltötték meg az üvegeket, végül pedig fel kellett öltöztetni a gazdasszonyokat a szüreti bálra. A játék csúcspontja az volt, mikor minden gyerekcsapat szüreti dalra fakadt, s saját gazdasszonya (a segítő felnőtt) üveges táncra perdült.

Nagyon sokat kacagtunk, mókáztunk ezen a délután. Mindenki vidám hangulatban indult haza.

4.b

A szüreti délutánt 14-16 óra között tartottuk. Szülők és gyerekek együtt vettek részt a programon. Szüreti játékos sportvetélkedővel kezdődött a tornateremben. Utána az osztályteremben folytatódott a játék. Szüreti kvízben jeleskedhettek gyerekek és felnőttek egyaránt. Kézműves foglalkozáson együtt készítették a diákok és szüleik a szőlőfürtöt. Az uzsonna ezen a napon virsli volt ketchuppal és mustárral és némi édesség. Tánccal zárult a buli. Kellemes délutánt töltöttek el a gyerekek és szüleik.

5.a

A szüreti délután közös játékkal telt. A gyerekek kézműveskedtek, rajzoltak a témáról. Jó alkalom volt beszélgetésre is. Vidám hangulatban telt ez a nap.

6.a

A szüret délutánját a 6. a osztály tanulói az Akácfa utcai kieserdőben töltötték. A tanulók nagy izgalommal várták ezt a kis kirándulást. A „batyus piknikre” mindenki a maga kívánsága szerint hozott ennivalót, és az osztály által rakott és táplált szabad tűzön készítette el. Mind a tűz életben tartása, mind az étel elkészítése nagy örömet okozott a gyerekeknek. A saját készítésű ételt mindenki jóízűen fogyasztotta el. Desszertként szőlő is került az asztalokra. A délutánt bújócskával zárták a gyerekek, amiben mindenki nagy örömmel vett részt. Néhány szülő is részt vett ezen a pikniken, aminek nagyon örültünk.

7.a

Ezen délutánon egy közös beszélgetésre került sor a szülőkkel és a gyerekekkel. Együtt készítettek hamburgert és különböző salátákat. Az asztalra finom sütik is kerültek. Jó hangulatban telt a szüreti parti.

8.a, 8.b

15 tanulóval vágtunk neki a ráckevei kirándulásnak. Ráckevén az Erdős Borászat vezetője várta csoportunkat. Megtekintettük a borospincét, ahol bemutatót tartott az újbor és az óbor között látható különbségekről. Minden tanulónak módjában állt illatmintát venni mindkét termékből. Az ászok hordók előtt történő fotózás után helyszínt változtatva megtekintettük a présgépeket és használatukat. A borászatban való látogatásunkat mustkóstolással fejeztük be. Ez után kisebb sétát tettünk a ráckevei Duna-parton.

Képek a galériában 


2023. szeptember 1.

Évnyitó

A tanévnyitó ünnepség 2023. szeptember 1-én, reggel 8 órakor került megrendezésre az iskola udvarán. A gyülekező után a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a műsor, majd három diákunk verset mondott. Ezután az igazgató, Mikus Judit köszöntötte a tanulókat, a szülőket és a dolgozókat. Néhány mondattal biztatta az első osztályosokat és hivatalosan megnyitotta a 2023- 2024-es tanévet. Beszédét követően hagyományainkhoz híven a nyolcadikos diákok feltűzték a Móra- jelvényt az elsősöknek. A tűzés után hallhattunk még két verset, majd a tanévre vonatkozó fontos információkat közölt Judit néni. Az ünnepség végeztével minden osztály a saját termében folytatta a napot.

Képek a galériában