Móra Ferenc Általános Iskola

Október 3.

Vígdiák Nap a Vígszínházban együtt!

(Kulisszajárás és színházi előadás)

Az évadunk első közös programja szuper volt.
Az alsó és a felső tagozat színjátszói együtt kirándultak és tettek látogatást a Vígszínházban egy vígdiák program keretében. Hihetetlen jó napunk volt!
Délután együtt a Margitszigeten sétáltunk, játszottunk, majd megnéztük a Zenélő kutat. Ezután kulisszajáráson voltunk a két csoporttal, ahol láttunk egy igazi próbából részletet (Eszenyi Enikő rendezett), majd utána ott álltunk a színpadon. A kulisszajárás közben még a színfalak mögött Hegedűs D. Géza is odaköszönt a csapatnak.
Később a felsősök részt vettek egy jó drámaórán a Vígszínházban, aztán készülődtünk az esti előadásra. A közös étkezés és megbeszélés után következett a Hegedűs a háztetőn.

Óriási volt az előadás, sok élményt és gondolatot adott minden tagnak. Készültek színházi elemzések belőle, amelyből egy párat megosztottunk az iskola aulájában a hirdetőfalon.

Október 25.

Vígdiák nap folytatása a Vígszínházban: A Padlás

  1. október 25-én az őszi szünet első szombatján az alsó tagozatos AMI Színkör vidáman indult útra a Vígszínházba a híres „Padlás” című musicalre. Hihetetlen jó hangulatban kezdtük meg az utazást, majd a Margitszigeten megpihenve csodáltuk meg újra a Zenélő kút műsorát. Ezután nagy izgalommal indultunk az előadásra.

A színjátszók különböző megfigyelési szempontok alapján nézték a színházi előadást. Egy igazi emberi történettel, mesével lettünk gazdagabbak. A tapsrendnél már a tanítványok is énekelték a finálét. Felelevenedtek az első fellépés emlékei („Varázskönyv” koreográfia). Hazafelé végig a történetről beszélgettünk és izgatottan várja csapat a következő színházi látogatást.

Vígdiákok lettünk. Hamarosan elkészülnek az első „elemzéseik” a produkcióról.

alsó tagozat, AMI Színkör, első osztály

Október 25.

A VÍGDIÁKNAP 2.: Az alsó tagozatos AMI Színkör folytatja útját a Vígszínházban

– A PADLÁS –

Október 25-én egy szép idő köszöntött ránk és már sok alsós színjátszó várta a kiruccanást. Először sétáltunk egyet a Duna parton, ahol már nagyon jó volt a hangulatunk. A Margitszigeten szerencsénkre még működött a Zenélő kút. Nagy örömmel csodáltuk meg és beszélgettünk végre egy kicsit a csapattal.

A Vígszínházba már nagy izgalommal érkeztünk a Padlás című klasszikus előadásra. A színjátszókkal megbeszéltük a megfigyelési szempontokat és nagy örömmel ülünk be a musicalre. Nagyszerű volt. Feledhetetlen előadás! A csapat együtt énekelte a Varázskönyvet a szereplőkkel és vastapssal a műsort.

Jól éreztük magunkat, sokat nevettünk.

Május 6, 19 és 20.

Felső AMI Színkör előadássorozat

Az „Útkeresés – Láss ami szemünkkel” című színdarabunkat a második félévben áprilistól júniusig nyolcszor játszottuk le különböző helyszíneken. Ebből három olyan dátumot emelnék ki, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújtott csapatunk.

  1. május 6-án végre saját iskolánkban a Budapest XXI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola tánctermében játszottunk az iskola tanulóinak. Nagyon jó volt az előadás és az azután következő interaktív drámajáték sorozat. A vendégek rendkívül élvezték a játékot, gyakorlatokat. Szép napunk volt.

  1. május 19-én a Radnóti Miklós Művelődés Házban volt szerencsénk az iskola felső tagozatának bemutatni életjátékunkat. A művelődési ház színházterme, technikája sokat adott az előadáshoz. Remekül sikerült az előadás, majd ezt egy jó hangulatú beszélgetés követte jó gondolatokat keltve a diákokban.

  1. május 20-án az ELTE TÓK színpadán játszottunk a Proscenion Drámaszínpad meghívásából. Érdekes volt felnőttek, tanító hallgatók előtt játszani. Az bemutató utáni beszélgetésből kiderült, hogy mély érzéseket keltet a darab az emberekben és gondolatindító volt. Csapatunk jelesre vizsgázott az ELTE-n.

Május 27.

Felső AMI Színkör: Év végi színjáték bemutató, „vizsga”

  1. május 27-én 16 és 19 óra között az egyik legszebb és sokszínű színjáték bemutatót láthattunk a csapattól. Komoly, határozott és változatos fellépéseket láttunk egyénileg és teljes csapatként is a felsőtől.

Elsőként lejátszották mindenkinek az „Útkeresés – Láss ami szemünkkel” című színdarabot a kedves szülőknek, családtagoknak, érdeklődőknek. Remekül hozták hetedik alkalommal is a színdarabot. Mindenki tetszését elnyerték.

Második körben verseket és monológokat hallhattunk minden egyes színjátszótól különböző stílusban, előadásmódban. Változatos, izgalmas, elgondolkodtató volt a repertoár. Lekötöttek minket a tanítványok.

Harmadik szakaszban új színházi és drámagyakorlatokat mutattunk meg a publikumnak, amihez végre tudtunk használni világítástechnikát. Végül egy frappáns improvizáció sorozattal köszöntünk el, ami erősen „Beugró” stílusra sikerült, így a nézők jól szórakoztak. Végül egy burleszkkel zártunk, vagyis a „Vak-randi az étteremben” címmel.

A bemutatón Pentz Katalin, az AMI iskola drámapedagógusa, a tanszak vezetője vett részt. Rendkívül pozitív kritikát, szakmai dicséretet kaptak színjátszóink a munkájukért. A felső tagozatos AMI Színkör a legaktívabb és legjobb évét zárta a „vizsgával”.

Június 2.

AMI GÁLA:

Év végi előadásaink az AMI-ban

Június 2-án ismét megmérettettünk a művészeti iskolánkban. Sok jó színjátszó csapat volt és szerepelt. Több minőségi előadást láthattunk, tapasztalhattunk meg és kicsit jobban megismerhettük a többi AMI-s csoportot.

Ez szenzációs ünnepség, korona volt ez a nap, ahol megmutatta mindenki mennyit dolgozott a tanévben és milyen odaadóan szereti a színjátszást.

Büszkék lehetünk az alsó és a felső tagozatos AMI Színkörre, mert nagyszerű teljesítményt nyújtottak a szakmai közönség előtt is. Mindent beleadtak alsósaink az „SMS-ék, avagy telefonos dolgaink” előadásukba, ahol sok pótszereplő debütált betegségek miatt, de helytálltak. A felső burleszkje mosolyt csalt a nézők arcára, és megmutatta egy másik oldalunkat. Végül az „Útkeresés” zárásként, érzelmi bombaként hatott az emberekre. Úgy gondolom, szakmailag is teljes mértékben megállták helyüket színjátszó tanítványaink.

Június 4.

Magyar Művek Szemléjén járt az AMI Színkör

A Proscenion Drámaszínpad előadására voltunk hivatalosak a Blaha Lujza téri Művelődési Szintbe. Sok amatőr előadás szemléje volt ez, ahol főként a felnőtt csapatok mérték össze tudásukat a zsűri előtt.

Mi a partner színkörünk a Proscenion Drámaszínpad „Minden egér szereti a sajtot” előadás feldolgozásán jártunk, ahol Urbán Gyula író is ott volt. A meseszíndarab nagyszerű volt és jó volt a rendezővel, szereplőkkel beszélgetni az alkotási folyamatról. Sőt még a mester is szóba állt velünk. Remek és tanulságos nap volt.

Június 6 – 10.

AMI Színkör – nyílt drámaórák

Még a sok fellépés, bemutató után megkezdve a drámatoborzást tartottunk négy nyílt dráma és színjáték órát az érdeklődőknek.

Azt hiszem, az alsó és felső tagozat kitett magáért. Minden tanulási területről megmutattuk tudásunkat és interaktívvá varázsoltuk a bemutatókat.

Az alsósoknál sok első osztályos talált közös nevezőre és élvezte a játékot. A felsősök pedig megmutatták, hogy meddig és milyen szintre lehet eljutni a dolgokban.

A következő évben elindulhat az újabb drámás csapat ennek a munkának köszönhetően.

Szép volt, AMI Színkör.

Június 12.

Felső AMI Színkör ballagási búcsúztató

Édes szomorú nap volt ez a felső AMI Színkör számára, hiszen oszlopos tagjainktól búcsúztunk. Három nyolcadikos (Cservák Zoltán, Szabó Péter, Farkas Dorina) és egy hetedikes tanulónktól (Bodó Réka) megy el csapatunkból. Pótolhatatlanok és rengeteget adtak a csapatnak.

Vasárnap Mimiéknél (Wanger Noémi, régi csapattag) tartottuk a színkör ebédjét és az emlékezés óráit délelőtt tartottuk. Jó beszélgetések mellett ott voltak a meghitt pillanatok is. Később útra keltünk és a Mamut Bowling (Budán) termében „kugliztunk” közösen sok-sok nevetéssel kísérve. A nagy mérkőzés után továbbmentünk Pestre a Don Corleone Pizzéria és Étterembe, ahol a búcsúztató beszédek és szeretetteljes ajándékozás után elfogyasztottuk finom, de utolsó közös vacsoránkat.

Saját készítésű ajándékok, jó kívánságok mellett sok szeretetben, ölelésben volt részünk. Feledhetetlen nap volt számunkra.

Június 14.

Móra nap a „tehetségpont” jegyében:

Tehetség nap

Június 14-én egész nap a tehetségről szólt az iskolában. A két tehetségpont területünk (kosárlabda, dráma és színjáték) volt terítéken.

Egy csodás megnyitó ünnepségen beszéltek tanáraink a tehetségről (videó bejátszás) és annak ápolásáról, majd több tanuló bemutatta nagyszerű tudását, végül egy remek baskír tánccal zártunk. Ezt követően szó volt a tehetségről, tehetségpontról sokrétű, izgalmas megközelítésben. A tájékoztató után indult a délelőtti foglalkozás a fent említett két terület jegyében.

6-6 kosár és dráma terem pálya, terem várta az iskola összes osztályát érdekesebbnél érdekesebb interaktív feladatokkal. A cél az érdeklődés felkeltése és a kipróbálás lehetősége volt. Minden gyermek kicsit bele láthatott mindkét terület munkájába.

A sikeres délelőttöt egy izgalmas délután zárta. A közös kosármeccs (szülő- tanár-diák), majd a színjáték interaktív bemutató sok örömet okozott szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

Sokszínű szabadidős programok és sütés, főzés tette fel a koronát a nap végére. Szülők, pedagógusok, gyermekek együtt ünnepelték ezt a fantasztikus napot.

Sportélettel kapcsolatosan itt tájékozódhat: SPORT