Móra Ferenc Általános Iskola

Szeptember 22.

 

Előadás a gombákról

 

Szeptember utolsó hetében a 4. osztályosoknak különleges élményben volt részük környezetismeret órán. A gombákról tartott előadást egyik diákunk édesapja, Varga Ferenc. Hosszú évek óta foglalkozik a gombák megismerésével, felismerésével. Tanfolyamokat végzett és előadásokra jár, a témával kapcsolatban. Az órát rendkívül érdekes módon és látványosan építette fel. Rengeteg gombafélét hozott el, és mutatta be a gyerekeknek. Hosszan beszélt a gombák jótékony hatásairól és veszélyeiről. Ételeinkből is bemutatott néhányat, amelyek a gombáknak köszönhetik állagukat és minőségüket. A gyerekek megnézhették, megfoghatták ezeket a gombákat és kérdéseket tehettek fel. Nagyon sokan a gyerekek közül most láttak először veszélyes gombákat. Legjobban a galócák és a hatalmasra nőtt gombák keltették fel az érdeklődésüket. Nagyon hasznos,információban gazdag,érdekes tanóra volt. Szeretnénk a közeljövőben több ilyen természet közeli órát szervezni diákjainknak.

 

 

 

 

2015.október 02.

 

  Kirándulás és vetélkedő a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Mondd, szereted az állatokat? – projektnapok az alsó tagozaton (2015. szeptember 30 – október 2.)

 

Az állatok világnapja alkalmából az alsó tagozatosok projektnapokat szerveztek, középpontba állítva az állatokat,az  állatvédelmet. A témát beépítették az előző napok tanítási óráiba. Kooperatív és csoportmunkában dolgozták fel az állatokkal kapcsolatos ismereteket. A projekt zárásaként egész napos kiránduláson vettek részt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Az idő is kedvezett, így ragyogó napsütésben csodálhatták meg az állatkert lakóit. Egyes helyszíneken a gyermekek csoportokban dolgozva különböző témakörökhöz kapcsolódóan feladatlapokat oldottak meg. Az állatok világnapja alkalmából az Állatszeretet Fesztivál keretein belül több helyszínen kézműves programok, előadások és kiállítások várták a gyerekeket, gazdagítva a látottakat, hallottakat. Felhívtuk a figyelmet a védett és veszélyeztetett állatokra, és megtanultuk, hogyan figyeljünk jobban a környezetünkre. A negyedikesek bekapcsolódtak az állatkert által szervezett pályázatba, mely az orángutánok veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet a pálmaolajt tartalmazó élelmiszerek bojkottálásával. Készültek rajzok, plakátok, melyek megtekinthetőek az iskola aulájában és az első emeleti falakon. A diákok mindig nagy izgalommal várják a kirándulást és az állatok világnapját, így jövőre mindenképpen tervezzük, hogy ismét ellátogatunk az állatkertbe, megteremtve ezzel egy őszi hagyományt az alsó tagozaton.

 

 

 

2015.október 19-22.

 

Őszi papírgyűjtés

 

 

Az idei tanévben is sor került az őszi papírgyűjtésre. Mint minden évben most is sokan támogatták iskolánkat azzal, hogy a háztartásban feleslegessé vált papírokat, kartonokat behozták hozzánk.

Köszönjük a segítséget!

 

Komposztáló kas a kertben

 

A komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humusz szerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer.

Nagyon jó környezetvédelmi megoldásnak számít, kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer lehet az eredmény.

A komposztáló kas ötletét először a Gellérthegyi Hasznos Hulladék Út-on láttuk és rögtön tudtuk, hogy szeretnénk egyet építeni iskolánk kertjébe.

Nagy szerencsénk volt, mert egyik tanulónk édesapja segítségünkre sietett.

Füredi László beszerezte a hozzávalókat és megalkotta  azt a  csodálatos építményt ami már palántákkal tele ültetve díszeleg kertünkben, mindannyiunk örömére.

Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel is teszünk valamit az újrahasznosítás érdekében  és ezáltal a Föld megmentéséért.

Az iskola tanulói és pedagógusai nevében köszönjük Füredi László önzetlen segítségét.