Móra Ferenc Általános Iskola

Drogprevenciós előadás – online

Napjaink legégetőbb kérdése, hogy miként tudjuk egyensúlyban tartani az életünket, miként tudunk válaszolni a megnövekedett stresszes környezetre. Felgyorsult világunkban egyre többen nyúlnak az egyszerűbb megoldásokhoz (gyógyszer, alkohol, drog) melyek átmenetileg könnyítenek az ember gondjain, ám a valós probléma továbbra is fennmarad. Ez a hibás felfogás egyre fiatalabb korosztályt érint.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került a drogprevenciós előadás hetedik és a nyolcadik osztályos tanulók számára. Sajnos a járványhelyzetre való tekintettel most online formában tekintettük meg. Nagyszerűen összefoglalta az előadó, hogy mire kellene odafigyelnie ennek a korosztálynak. Milyen pszichológiai ráhatással próbálják a dílerek bevonni az új fogyasztókat, és függővé tenni őket a kábítószerektől. Átfogó képet kaphattunk a drogok egészségromboló hatásának következményeiről. Sajnos évről évre szélesedik a paletta a különböző dizájnerdrogok és pszichoaktív szerek piacán. Ezek a feszültségoldó szerek szinte észrevétlenül fordulnak át függőségbe és a leszokáshoz már nem csak akaraterő, hanem szakember segítsége is szükséges.

Közös ügyünk, hogy együtt, közösen, gyermekeink védelmének érdekében, minél szélesebb körben terjedjen el a köztudatban, a kábítószerek egészségre káros hatása, mely visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz.


2020. október 15.

Csepel – a hely, ahol élünk”

Fotókiállítás

Az őszi időszak első kiállítását a Csepeli Munkásotthon Stemmer Ferenc Fotóklub tagjainak felvételeiből rendeztük. Talán már 5 évnél is régebbi a kapcsolatunk a fotóklubbal, melynek alkotói kezdetben természetfotókkal mutatkoztak be iskolánk diákjainak.

Ez a kiállítás Budapest XXI. kerületét, Csepelt jeleníti meg 30 felvételen. Az alkotók igyekeztek olyan helyszíneket bemutatni, melyek ismerősek lehetnek tanulóinknak is. A táj szépsége vagy az érdekes nézőpontból megörökített látvány mégis élményteli szemlélődésre hív bennünket. Mind a természeti táj, mind az épített környezet fotókon megörökített részletei felhívják figyelmünket a kerület értékeire, jellegzetességeire; megmutatják, miért is jó itt élni.

A képek sorában látható egy 1950-ben készült felvétel, s a helyszínnek napjainkban megörökített fényképe is. Ebből jól érzékelhető, milyen nagy változáson, átalakuláson ment keresztül Csepel fél évszázad alatt.

A járványügyi helyzet miatt az ünnepélyes megnyitó elmaradt, de az alkotóknak ezúton is nagy köszönetet mondunk. A kiállítás képanyaga Hódossy Ilona, Kóródi Zsuzsanna, Mizik Zsuzsanna, Schenk Helga, Berta Béla és Oberlander Sándor fotóit tartalmazza.

Iskolánk tanulóit pedig virtuális kirándulásra, s egyben játékra is hívjuk, ki ismeri fel a fotók alapján a legtöbb helyszínt.

A kiállítás november végéig tekinthető meg.


2020. október 6.
Az aradi vértanúk emléknapja


Október 6-án az iskolarádión keresztül emlékeztünk meg a 13 aradi vértanúról és gróf Batthyány Lajos kivégzéséről. A megható iskolai műsort a 6.b osztályosok állították össze.

Ady Endre: Október 6.
Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott – hősi áron –
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.
Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsucsókja;
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom.
Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szivünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.


2020. október 04.

Állatok Világnapja

Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt.”

John Muir

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Azért esett október 4-re a választás, mert ez a nap Assisi Szent Ferenc emléknapja is. Ő az állatok védőszentje, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Az állatok világnapját osztálykeretben ünnepeltük. Különböző módon emlékeztünk meg az állatokról. Matematika órán az állati rekordokat említettük. Nyelvtan órán az állatok nevének helyesírásával foglalkoztunk. Testnevelés órán a mozgásukat utánozták, rajz órán „érdekes” állatokat rajzoltak a tanulók. Magyar órán a saját kedvencükről meséltek a gyerekek.


2020. október 01.

A Zene Világnapja

A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

Kodály Zoltán

Október 1-jén ezekkel a szavakkal kezdte az idei rendhagyó megemlékezést az iskolarádión Deákné Benkó Ildikó, iskolánk ének tanárnője.

A Zene Világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén. Yehudi Menuhin így köszöntötte a Zene Világnapját:

Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Az iskolarádión elhangzott Halász István: A zenéről című verse, valamint az „Elindultam szép hazámból” című népdal és furulyán az „Erdő mellett estvélettem” című dal ének tanárunk, Ildikó néni előadásában.

Köszönjük a szép megemlékezést!


2020. szeptember 1.

Tanévnyitó ünnepély

Az idei tanévnyitó rendhagyó módon zajlott iskolánkban.

A járványügyi helyzet miatt a 8 órakor kezdődő ünnepélyen csak az 1. osztályos tanulók és maszkot viselő szüleik, valamint a műsorral készülő második osztályosok vettek részt.

A Himnusz hangjai után az izgatott elsősöket az intézményvezető: Mikus Judit köszöntötte. Ezután Bíró Edina, Tasnády Varga Éva: Szól a csengő, Fodor Attila 1.a osztályos tanuló Martos Maja: Elsős leszek című versét mondta el.

Majd hagyományainkhoz híven az első osztályosok ünneplő ruhájára Mikus Judit és Szalontai Éva intézményvezető helyettes feltűzték az iskolánk névadóját ábrázoló Móra jelvényt. „Most már Ti is igazi Mórások vagytok!” – szólt az igazgatónő a megilletődött apróságokhoz.

A műsor következő részében Horváth Messzua, Hadobás Bálint és Balogh Amina szavalt. Az aktualitások ismertetése után Nikovits Norbert, Portik Milán és Varga Bálint: Hívogat az iskola, Kezdődik az iskola valamint Csiling-giling, irka, tábla című versekkel varázsoltak vidám hangulatot az iskolakezdéshez.

A 2-8. évfolyamosok 9 órakor a tantermükben az iskolarádióból hallgatták meg a tanévnyitó ünnepélyt.

A 2020/2021. tanév elkezdődött!