Móra Ferenc Általános Iskola

2019. szeptember 2.

Tanévnyitó

Nálunk, a Mórában is becsengettek…

Szeptember 2-án reggel gyerekek és szülők izgatottan várták a “tanévkezdést” iskolánk tornatermében.

Itt állok én szeptemberben,
alig hiszem: Elsős lettem.
Még csak most végeztem el az ovit,
máris elkezdem a sulit.”

– szavalta csillogó szemmel, lelkesen a tanévnyitó ünnepélyen Varga Bálint 1.a osztályos tanuló. A második osztályos Gruber Aliz és Bedő Benedek az iskolai élet nehézségeiről és örömeiről beszélt. A vidám verseket Mikus Judit intézményvezető szavai követték, aki megnyitotta a   a 2019/2020-as tanévet.  Ezután megszólalt Demjén Ferenc „De nehéz az iskolatáska” című dala, és hagyományunkhoz híven nyolcadikos tanulóink feltűzték a Móra-jelvényvéket a kis elsősök ruhájára.

“A gyereknevelés és tanítás során az a legfontosabb, hogy egy gyerek mindig tudja, akkor is szeretik őt, ha nem tökéletes, és hogy ezen képes javítani. Ez olyan bizalom a felnőtt részéről, amit minden korú gyerek megérez. Hogy hisznek benne. Tévedhet és hibázhat.
Nem kell tökéletesnek lennie.
A világ sem az.”

(Tari Annamária)


2019. szeptember 12.

Kiállítás megnyitó

Kovacsics Mia művésznövendék alkotásaiból

2019. szeptember 12-én, csütörtökön délután rendhagyó kiállítással nyitottuk meg iskolagalériánkat. Általában felnőtt alkotók munkásságába tekinthetünk be, ám most egy 15 esztendős ifjú művésznövendék hozta el alkotásait. Kovacsics Mia a Kölcsey Ferenc Általános Iskola volt diákja, ma már az Ipar- és Képzőművészeti Szakgimnázium 9. évfolyamán tanul. Az általános iskolai diákévek alatt, illetve a több lépcsős felvételi alkalmából készült munkái mind témájukban, mind az alkalmazott technikák tekintetében igen változatosan mutatják meg Mia sokoldalú tehetségét. Kreativitásáról, jó humoráról tanúskodnak ötletes formatervezései is.

Mia elhivatottan mesélt az általa választott nagyon szép, de cseppet sem könnyű képzőművészeti pályáról, terveiről, céljairól. Szívesen osztotta meg érzéseit, élményeit egy-egy képpel kapcsolatosan és készségesen válaszolt diákjainknak a feltett kérdésekre. Köszönjük, hogy képeit elhozta iskolánkba, s kívánunk neki sok sikert.

A megnyitó ünnepélyességét Gruber Aliz és Bedő Benedek 2. osztályos tanulók versmondással, Pásztor-Vancsó Viktor 5. a osztályos tanuló egy szép népdal eléneklésével emelte.


Idén is szép eredményeket értünk el a Fut a Csepelen!

A 40. alkalommal megrendezésre kerülő Fut a Csepelen nagyszerűen szerepeltek diákjaink. Negyedik osztályos tanulóink közül Mihálka Alícia az 1. , míg Tóth Norbert az 5. helyen ért célba a saját kategóriájában. A 7. osztályos Mihálka Szintia ötödikként futott át a célvonalon. Gratulálunk a nagyszerű teljesítményekhez!

Képek a galériában

Szüreti hagyományápolás a Mórában

Szüreti mulatság”

2019. szeptember 27- én szülők, gyerekek, pedagógusok együtt elevenítették fel a szüret napjainkban is népszerű hagyományait.

A szüreti kavalkád zenés felvonulással kezdődött, majd a 3. b osztály szüreti népi játékok összeállításában gyönyörködhettünk. A hagyományainkat kvízjáték segítségével elevenítettük fel, melyben az iskola minden tanulója részt vett. Ezután megismerkedtünk a mustkészítés eszközeivel és folyamatával. Közös táncunkat az osztályonkénti sütés-főzés követte. A szülők terülj-terülj asztalkámat varázsoltak az iskola udvarára.

Élményekben gazdag délutánt töltöttünk együtt, ápolva máig élő szüreti hagyományainkat.

Képek a galériában


2019. szeptember 30.

Zene világnapja

Yehudi Menuhin, a nagyszerű hegedűművész és pedagógus javaslatára 1975 óta október első napját az UNESCO a zene világnapjává nyilvánította.

Iskolánk immáron hagyományosan emlékezik meg a zene szeretetéről, fontosságáról és értékéről.

A MÜPA Fesztivál Színházában rendezett Meglepetéskoncerten vett részt minden felső tagozatos tanulónk. A Tóth Aladár Zeneiskola hazai és nemzetközi versenyeken győztes fiataljai és az iskola együttesei mutatkoztak be klasszikus darabokkal és a jazz műfajában. A koncerten elhangzott művek közül néhány a Tóth Aladár Zeneiskola és elődje, a Fodor Zeneiskola egykori tanárainak alkotása volt.

A koncerten a következő zenéket hallhattuk:
Horváth Balázs: Fanfár

Weiner: Húsz könnyű kis darab a zongorázó ifjúság számára (gyermekzenekarra átírta: Serei Zsolt)

El kéne indulni

Este van már

Esik az eső

Bántai: Fuvolaiskola – válogatás

Bartók: Bánat – egyneműkar, Sz. 103, no. 22, BB 111, no. 22

Bartók: Tíz könnyű zongoradarab, Sz. 39, BB 51 – Tót legények tánca

Kodály: Epigrammák, No. 3, 5

Szokolay: Szonatina, op. 10

Papp: Petite suite – Havasi kürt és zerge

Papp: Három zongoradarab – Burlesca II (Egy nagyorrú bóha)

Bartók: Román népi táncok, Sz. 68, BB 76

Chopin: F-dúr ballada, op. 38

Weiner: Rókatánc

Tanulóink ezen a napon szép, tartalmas és felejthetetlen élményekkel, emlékekkel gazdagodtak.2019. október 2.

Páva matiné a MÜPÁ-ban

A zene világnapjához kapcsolódva ebben a tanévben a magyar népzene és népdalkincs gazdagságára és szépségére próbáltuk irányítani diákjaink figyelmét.

Már harmadik éve van lehetőségünk részt venni tanulóinkkal a Páva matiné előadásain, melyeken a „Fölszállott a páva” felnőtt és gyermek díjazottjai közreműködésével betekintést nyerhetünk a magyar népzene és néptánc történeti és táji tagozódásába közérthető magyarázatokkal, sok tánccal és zenével, közös énekléssel.

2019. október 2-án 180 fővel ( a teljes alsó tagozat mellett az 5.a és a 7.b osztály) tekintettük meg a műsorsorozat első előadását, amely a régi stílusú táncainkból szőtt előadással nyújtott felejthetetlen élményt tanulóinknak.

A moldvai csángó körtáncok, a somogyi ugrósok és a sárközi leánykarikázó lépései ismerősként tűntek fel a színpadon, hiszen a néptáncórákon ezekkel diákjaink a gyakorlatban is megismerkedhettek már.

De nagy izgalommal követték a fegyvertáncok maradványait bemutató cigánybotolót, kanásztáncot és pásztorbotolót is. A legényes táncok és a forgatós páros táncok lendülete szintén magával ragadta diákjainkat.

Nagy érdeklődéssel figyelték a középkori hangszerek, így a tekerő és a magyar duda bemutatóját, és szívesen csatlakoztak a közös népdaléneklésbe is. Sok száz gyerek torkából csendült fel az „Apró murok, petrezselyem…” kezdetű népdal. Az előadást a színpadon rendezett rövid táncház zárta, melybe a vállalkozó szellemű negyedikeseink is bekapcsolódtak.


2019. október 3.

Pályaorientációs nap alsó tagozat

Az idei évben az alsósokhoz két szakma képviselője érkezett. Egy katona és egy rendőr beszélt a szakmájuk szépségéről, érdekességeiről.

Először Faludi Miklós zászlós mesélt a gyerekeknek a katonaéletről. Megtudtuk, hogyan köszönnek a kiskatonák a tiszteknek, milyen rendfokozatok vannak, milyen ruhát viselnek, mi a feltétele annak, hogy katonaiskolába jelentkezhessenek a gyerekek. Megmutatta és fel is próbálhattak a gyerekek néhány katonasapkát. Közös fotózással zárult az előadás.

A második előadásra Karvaly Viktor rendőr őrnagy érkezett rendőrautóval, egyenruhába a gyerekekhez. Az oldott hangulatú előadáson felpróbálhatták a rendőrsapkát és kabátot. Megtanultak néhány rendőr karjelzést is, melyet együtt gyakorolták a tanulók. Közösen megbeszélték, milyen tartozékai vannak a kerékpárnak és hogyan kell közlekedni biztonságosan vele. Lehetőséget biztosított az őrnagy úr, hogy aki szeretne, beülhetett a rendőrautóba is. A végén láthatósági karszalagot és kulcstartót kapott minden tanuló.

Remélhetőleg a két élményekben gazdag előadás hatással lesz a későbbi pályaválasztásukra.
2019. október 3.

Budapesti séta – alsó tagozat

Külterületi iskola révén, fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a gyerekek Budapest nevezetességeit. Az alsó tagozatosok jó hangulatú kirándulásai a következőképpen zajlottak:

1.a osztály

Az első osztályosokkal a budapesti séta alkalmából Csepelen a Béke téri illetve a Szent Imre téri templomot néztük meg, majd a Rákóczi kertbe sétáltunk el és ott a gyermekek elfoglalták a várat. Minden kis elsős nagyon élvezte a sétát és a játékot a várban. Új élményekkel gazdagodva és kimerülten tértek haza szüleikkel.

2. osztály

A 2. osztályosokkal budapesti sétánk alkalmával végigjártuk a pesti Duna-partot, végignéztük a budai oldal látványosságait, sétáltunk a belvárosban. A Jászai Mari téren a Margit-hídról megnéztük az Árpád-hidat, a Margit-szigetet és a Margit hidat. Jártunk az Olimpiai Parkban, körbe jártuk az Országházat, láttuk az őrségváltást nemzeti lobogónknál. Elmentünk a 2-es villamossal a Lánchídig, megnéztük a Magyar Tudományos Akadémia épületét, felsétáltunk a Széchenyi Lánchídra.

Ezután a Szent István Bazilika felé vettük az irányt, megnéztük a Bazilika gyönyörű épületét, majd elsétáltunk a Deák Ferenc tér felé az óriáskerékhez. Innen a Vigadó térre mentünk, ahol megnéztük a Pesti-Vigadót és a tér látványosságait. Majd felszálltunk a villamosra és menet közben megnéztük az Erzsébet-és a Szabadság-hidat. A Duna-parton láttuk a Bálnát és az egykori vámház épületét, majd a Petőfi-hidat. A Boráros téren a HÉV-vel folytattuk utunkat, ahonnan szemügyre vettük a Nemzeti Színházat, a Művészetek Palotáját és a Rákóczi-hidat. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk ezen a napon.

3. a és b osztály

A tömegközlekedés fontos része a kirándulásnak, hiszen az utazás alatt is sok szépet látnak a gyerekek. Először átsétáltunk az Erzsébet hídon. A budai hídfőnél Erzsébet királyné bronzszobrát tekintettük meg. Felsétáltunk a Tabán felöli oldalon a Budai várba a Déli Nagy Rondellákba. A falatozás után tovább sétáltunk a Történelmi Múzeum kertjébe majd az Oroszlános Udvart néztük meg. A Savoyai Teraszról csodás kilátás nyílt a pesti panorámára. Megismerkedtek a gyerekek a Clark Ádám téren a 0 km szobrával, az angyalos címerrel az alagútnál. Visszasétáltunk a pesti oldalra a Lánchídon, majd hazautaztunk az iskolába.

4.a osztály

2019. október 3-án a 4.a osztály és az 5.a osztály együtt ismerkedett Budapest nevezetességeivel. A 42 gyerek és a három kísérőpedagógus a következő túraútvonalon haladva – Budapest XXI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola – Parlament – Cipők a Duna-parton a budapesti holokauszt – emlékmű – József Attila szobrának megtekintése – séta a Lánchídon – Budai várnegyed – Mátyás templom – Halászbástya – Budapest XXI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola – ismerkedett fővárosunk nevezetességeivel. A tanulmányi kirándulás üde szintfoltja volt az 5. a osztály három „idegenvezetőjének” (Jósvai László: Parlament, Sifter Tibor: Mátyás templom, Kurucz Zsófia: Halászbástya) tartott bemutatója, amit a többi gyerek nagy-nagy érdeklődéssel hallgatott. Igazi csoportos élményt jelentett a Várnegyedbe közlekedő minibusszal való utazás.

Együtt igazoltuk „Sok jó ember kishelyen is elfér” régi közmondásunkat. Élményekben gazdagon tértünk vissza az iskola falai közé.

4.b osztály

Tömegközlekedéssel elmentünk a Lánchídig, majd gyalog a hídon keresztül felmentünk a Budai Várig. Megtekintettük a Nemzeti Galériát, ahol értelmeztük a kiállítás nyitva tartását és jegyárait, a kiállítás témáját. Megnéztük a Mátyás király szobrát és a vár történetéről beszélgettünk. Részt vettünk az őrségváltáson, majd egy elektromos kisvonattal körbejártuk a várat, a Mátyás templomot és a Halászbástyát. Kirándulásunk végén a játszótéren lovagi tornát tartottunk. Nagyon jó élményekkel tértünk haza.

4.a és 5.a osztály
2019. október 3.

Pályaorientációs nap és budapesti séta

Iskolánkban idén is megrendeztük a pályaorientációs napot azzal a céllal, hogy segítsük tanulóinkat a továbbtanulást érintő döntések meghozatalában. A szülők támogató részvételével hallhattunk előadásokat különböző szakmák fontosságáról.

A logisztika történetéről és területeiről szóló előadás arra világított rá, hogy mennyire fontos napjainkban a megfelelő információ és termékek eljuttatása a szállítás és raktározás révén.

A vásárló és a kereskedő kapcsolatáról és a kereskedelmi szakma érdekességeiről szóló ismertetést is élvezettel hallgatták a gyerekek.

A honvédségtől érkező előadó saját életpályájának ismertetésével nyűgözte le a tanulókat. Hivatásszeretete példaképül szolgált a diákok számára, mivel hangsúlyozta az állóképesség, kitartás és önállóság szerepét is.

Az előadásokat követően a felső tagozatos tanulók budapesti sétára indultak. Pedagógiai programunk egyik fontos alapelve, hogy megismertessük tanulóinkat fővárosunk nevezetességeivel.

Az 5. a osztály a Budai Várnegyed, Lánchíd, Mátyás Templom és a Parlament szépségében gyönyörködött.

Az 5. b, 7. a és a 7. b osztály a Városligetben töltötte a délelőtt egy részét, majd a Hősök tere és a Vajdahunyad vára nevezetességeivel ismerkedett meg.

A 6. a és a 6. b osztály a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, a Magyar Rádió épületét, a Vásárcsarnokot, Esterházy-Palotát, Olasz Intézetet majd a Nemzeti Múzeumot tekintette meg.

A 8. a és a 8. b osztály a 8. kerületi Tisztviselőtelepet, Népligetet, Tündérpalotát, a Ganz Villamossági Műveket és a Magyarok Nagyasszonya Templomot nézte meg.

A kellemes őszi napot a napsütéses időjárás még hangulatosabbá tette, így a gyerekek és a felnőttek egyaránt sok élménnyel gazdagodtak.

Képek a galériában
2019. október 4.

Iskolai megemlékezés az aradi vértanúk napjáról

Az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a hatodik évfolyam. 

18 éve a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította ki október 6-át.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően az Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint Gróf Batthyány Lajosra Magyarország első független felelős kormányának miniszterelnökére emlékeztünk.

A halálos ítéletet Haynau tábornagy hozta.

„Én a rend embere vagyok, és nyugodt lelkiismerettel lövetek főbe százakat, mert szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyetlen eszköz minden jövendő forradalomnak elejét venni.”

A hősök életüket adták a hazáért és a szabadságért. Ezt a gondolatot adták át iskolánk tanulóinak a 6. a és 6. b osztály szereplői Ruscsák Mónika és Csepregi Márta tanárnő szervezésével.

A megemlékezés alatt háttérben halk zene szólt a Gyászinduló és Mozart: Requiem, a 13 égő mécses látványa – a gyerekeket is megrendítette.

A versekkel, a történelmi események felelevenítésével, zenével gazdagított műsor igazán hozzájárult ahhoz, hogy ismét átérezzük ezt a sötét korszakot és méltóképpen emlékezzünk nemzeti ünnepünkre.

„Aradi vár, aradi vér, halál – völgye
Lett a hős magyaroknak temetője!
Virágozzék sírotokon vétek virága,
Elfelejthetetlen legyen azok halála.”

(Juhász Gyula: Vértanúink)

Képek a galériában
2019. október 11.

Kiállítás a matyókról

Az iskolagaléria következő kiállítása „A világörökség része: a matyó népművészet” címmel került megrendezésre. Az UNESCO 2012-ben vette fel az emberiség szellemi öröksége reprezentatív listájára a matyó népi kultúra egészét.

A kiállítás fotók és hímzések segítségével próbálja bemutatni iskolánk tanulóinak a matyó népcsoport jellegzetes vonásait.

Az Alföld és a Bükk-hegység találkozásánál elterülő mezőváros, Mezőkövesd és a vele szomszédos Tard és Szentistván falvak lakóit nevezik matyóknak. Bár a táj protestáns közösségei a katolikus vallású népesség megjelölésére használják a matyó nevet, a matyók Mátyás király nevéből eredeztetik nevüket. 1464-ben Mátyás király adományozott szabad királyi város címet Mezőkövesdnek, a matyókat pedig kedves népének nevezte.

A fotókon a három település jellegzetes és színpompás népviseletei láthatók, a kísérő szövegekből pedig megismerhetjük, hogyan fejlődött, alakult a helyi hímzéskultúra.

A paravánokon Cserépfalu, Tard, Szentistván és Mezőkövesd szabadrajzú hímzéseiből tekinthetünk meg néhányat, melyeket a Csepel Örökség-díjas Csepeli Hímzőkör tagjai készítettek.

A kiállítás 2019. november 10-ig látható.

Képek a galériában