Móra Ferenc Általános Iskola

2018. szeptember 3.

Tanévnyitó ünnepély

Ünnepélyes keretek között megnyitottuk a 2018-2019-es tanévet.

Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

Könyv, toll, tinta, ceruza,
rontom-bontom,
kezdődik az iskola,
csak aszondom.
Kora reggel rohanás,
rontom-bontom,
nem könnyű a tanulás,
csak aszondom.


Tízpercben nagy futkosás,
rontom-bontom,
torkod fájdul, ne kiálts,
csak aszondom.
Zsemlye és vajaskenyér,
rontom-bontom,
morzsát szedhet az egér,
csak aszondom.
Énekóra, la-la-la,
rontom-bontom,
reng a terem ablaka,
csak aszondom.
Tornaóra egy-kettő,
rontom-bontom,
leszakad a háztető,
csak aszondom.
Kintről benéz egy szamár,
rontom-bontom,
iskolába sose jár,
csak aszondom.

Diákjainknak kitartást, sikerekben gazdag tanévet kívánunk sok szép élménnyel gazdagítva.

A tanévben Szent-Györgyi Albert szép gondolatai kísérjenek kicsiket és nagyokat!

Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”

 

Képek a galériában


 

2018. szeptember 24.

Szüreti mulatság

Gyönyörű, őszi napon (szeptember 24-én) a szőlőfürtökkel, színes pántlikákkal feldíszített udvaron felvonulással kezdődött a szüreti mulatság.

Tóth Mária tanítványai néptáncbemutatót tartottak, majd népdalcsokrot hallhattunk. A műsort hangulatos táncház követte, amelybe a gyerekek mellett tanítók és a szülők is bekapcsolódtak. Ezután Kis Szabolcs drámapedagógus zenés játékba hívta a tanulókat. A kézműves foglalkozáson fonalbabákat és szőlőfürtöt készítettek. Közben préseltük a szőlőt, folyt az illatos must. A vidám mulatság jóízű falatozással folytatódott. A szülők bográcsban főzték, illetve grillezték a finomabbnál finomabb ételeket.

A „Móra” szüret most is nagyon jól sikerült. Alig várjuk, hogy jövőre is megismételhessük.

Képek a galériában

2018. szeptember 26.

Szakmák olimpiája

 

Nagy szerencséje volt az idén a 8. osztályos tanulóinknak. Megtekinthették az ingyenesen látogatható rendezvényt, az EuroSkills nemzetközi szakmai versenyét. Ez az esemény, a WorldSkills világversenynek, a „szakmák olimpiájának” az európai változata. Az EuroSkills, vagyis a fiatal szakemberek Európa bajnoksága látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek.

A  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 20I4-ben elnyerte a fiatal szakemberek Európa-bajnokságának, a EuroSkills Budapest 2018 versenynek a magyarországi megrendezési jogát, amelyet a Magyar Kormány teljes körű támogatásáról biztosított.

A rendezvény 2018. szeptember 26-28. között valósult meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont (l101 Budapest, Albertirsai út 10.) területén.

Az EuroSkills Budapest 2018 nagyszerű lehetőséget biztosított a diákjaink számára, hogy megismerjenek 37 szakmát, melyet Európa legtehetségesebb fiatal szakemberei mutattak be izgalmas versenyek keretei között. A pályaválasztás előtt álló tanulóink a helyszínen interaktív, látványos formában próbálhattak ki különböző szakmákat. Lehetőség volt virágkötőket megnézni munka közben, bútor asztalosokat, kertépítőket, programozó informatikusokat és még hosszan lehetne sorolni a különböző szakmák képviselőit. Ha valamelyik standnál még tesztet is töltött ki az érdeklődő, apró ajándékokat is kaphatott. A saját élmény, a megtapasztalás – reményeink szerint – inspirációt nyújthatott a megfelelő szakmai életpálya választásához.

Köszönjük az osztályfőnököknek az év eleji gyors döntést és szervezést, így már az első napon részt vehettünk és sok jó tapasztalattal tértünk haza.

 


2018. szeptember 26.

Budapesti séta –Szabadkikötő

 

 

Iskolánk minden tanév szeptemberében „Budapesti sétá”-ra viszi a diákokat.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján szomorúan vettük tudomásul, hogy diákjaink többsége, bár Budapesten, illetve annak közvetlen vonzáskörzetében lakik, még sem ismeri csodálatos fővárosunkat. Oktató-nevelő munkánk részének tekintjük, hogy a tanulók országismeretét is gyarapítsuk.

Az idei tanévben ezt az iskolai programot színesíteni tudtuk egy helyi érdekeltségű látványosság megtekintésével is.

Intézményvezetőm a tanévkezdő vezetői értekezleten a Mahart- Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatójától kapott meghívást, éppúgy, mint a többi csepeli iskola vezetője, és általuk a diákság is.

A Mahart- Szabadkikötő fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte idén. Ennek kapcsán a vezérigazgató meghívta Csepel tanulóifjúságát a Szabadkikötőbe, egy kötetlen látogatásra.

 

A kikötő vezérigazgatója külön, diákjaink számára egy nyitott kiránduló, városnéző buszt rendelt. A diákok nagyon élvezték, hogy ezzel a járművel utazhattak, mint a városi külföldi turisták. A gyerekeknek nagyon tetszett, amikor működés közben láthatták a konténeremelő kalmárokat. Külön figyelemmel kísérték a teherszállító vagonokat, a 90 éves eredeti gabonatárolót, a múzeum bútorait, hajómakettjait. A fiúk különösen élvezték, amikor hajóskapitányok egykori ruháiba öltözhettek, mellyel a régi korokat felidézték.

A játékos vetélkedőn a múzeumban látottakat elevenítették fel, sok-sok ismerettel gazdagodtak, és új ismereteiket összegezték. A jutalmaként kapott csokoládét élvezettel majszolták.

Diákjainknak lehetősége nyílt a külön erre az alkalomra felállított mobilgát összeszerelésében való segédkezésre is. Fiúk és lányok egyaránt élvezték ezt a munkát/mókát.

Számos gyerek jelezte vissza, hogy a csepeli héven utazva mindig kíváncsian figyelte a Szabadkikötő mellett elhaladva a kikötő életét: a hatalmas konténereket, a hosszú tehervagonok sorát, a messze kéklő Dunát, a vízen úszó uszályokat. A diákok nagyon örültek annak, hogy most megtekinthették a „titokzatos világot”.

A diákok még napokkal később is a szabadkikötői élményeikről beszélgettek.

 

Köszönetnyilvánítás

Ezúton is köszönöm a Szabadkikötő vezérigazgatójának kollégáim és diákjaink nevében, hogy lehetővé tette számunkra, hogy ennek az élménydús látogatásnak részesei lehettünk. Hálásan köszönjük a szíves fogadtatást, az igényes szervezést és az apró ajándékokat.

Köszönettel:

Szőke Annamária

kapcsolattartó

 


2018. 10. 04.

Állatok Világnapja – kiállítás megnyitó

2018. október 4-én, az állatok világnapján izgalmas fotókiállítás megnyitójának lehettünk részesei.

A győri fotóművész, Magyarósi Péter felvételeit csodálhattuk meg, amelyeket a győri állatkertben készített. A csepeli Munkásotthon Stemmer Ferenc Fotóklubjának két alkotója, Oberlander Sándor és Balogh Péter közreműködése nyomán kerülhettek falra a szép fotók, melyeken zömmel nagy vadakat és különleges madarakat szemlélhetünk. Különösen kedves felvételek az állatkölykökről készült képek. A megnyitó vidám hangulatához a 2. b osztályos tanulók Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató című versének előadásával járultak hozzá.

A kiállítás november 20-ig minden munkanapon megtekinthető.

Képek a galériában

2018. október 5.

Emlékezés az aradi vértanúkra

2018. október 5-én megemlékeztünk az aradi vértanúk hősiességéről. A 6. évfolyamon tanuló diákok nagy lelkesedéssel készültek erre az alkalomra, akik tiszteletüket leróva beszélték el e szívszorítóan fájdalmas történetet.

Antal Nikoletta

Az aradi vértanúk emlékére

Szomorúan kel fel a nap e napon,
Jó emberek hullottak el Aradon.
13 magyar vitéz őszinte hite
Őket mégis a halálba vitte.
Szabadságért küzdöttek,
S mégis ezért bűnhődtek.
Mit hóhérjaik felsoroltak,
Nem voltak, csak hamis vádak.
Emlékezzünk most reájuk,
Kiknek nem volt fontos, csak hazájuk.
Hősként éltek, hősként haltak,
Magyar népre büszkeséget hagytak.
Őszi, hűvös éjszakában,
Vértanúknak évszakjában
Ezer csillag ragyog az égen,
Köztük 13 a vértanúkért, büszkeségben.”


2018. október 19.

Megemlékezés az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

 

Hagyományainkhoz híven az idén is a nyolcadik osztályosok tartották a megemlékezést erről a néhány nap alatt lezajló, a világot megrázó eseménysorozatról, amely 62 évvel ezelőtt történt. Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A forradalom október 23-án budapesti egyetemi hallgatók békés tüntetésével kezdődött, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután számíthatott arra, hogy a nyugati nagyhatalmak nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli támadást indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi forradalma így végül elbukott.

A fővárosi eseményeket elevenítette fel az ünnepi műsor versekkel, zenei betétekkel színezve.

Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán /részlet/

Piros a vér a pesti utcán,

munkások – ifjak vére folyt.

A három szín lobogók mellé

tegyetek ki gyászlobogót!

A három szín lobogó mellé

tegyetek három esküvést!

Sírásból egynek tiszta könnyet,

s a zsarnokság gyűlöletét.

S fogadalmat, te kicsi ország,

el ne felejtse, aki él,

hogy úgy született a szabadság,

hogy pesti utcán hullt a vér!

Képek a galériában

2018. október 26.

Pályaorientációs nap

 

Iskolánkban már második alkalommal rendeztük meg ezt a pályaorientációs napot. Legfőbb célja ennek a napnak, hogy elősegítse a tanulók ismereteinek, tapasztalatainak bővítését a munka különböző színterein, megkönnyítve ezzel a majdani pályaválasztási döntés meghozatalát. A szervezést már szeptemberben a szülői értekezleten elkezdtük. Számunkra mindig is fontos volt a szülők bevonása, így a jelentkezők örömmel vállalták a saját szakmájuk bemutatását. A szállítmányozás, a kereskedelem, az egészségügy és informatika mellett az idegenvezetés is bemutatásra került. Volt tanítványunk is szívesen mesélt arról, hogyan lett egyetemista. A fiúk többségét az autószerelő szakma érdekelte, szinte záporoztak a kérdések a témához kapcsolódóan. Érdekes filmvetítés is helyet kapott ezen a napon. A kerületből a BGSC Csete Balász Szakgimnázium tanárai és diákjai is meséltek a középiskolájukról, sőt a robotika szakkör egyik modelljét is elhozták nekünk bemutatni.

Ezúton köszönjük a következő szülők segítségét, hiszen nélkülük nem lett volna ilyen sikeres ez a napunk:

Kocsis Szilárd

Szőke Péter

Sifter Viktor

Körmendi Bernadett

Sipos Attila

Fekete Katalin

Kurucz Péter

Jósvai László

Ádám Andor

 

Az osztályfőnökök és a meghívott szülők számára kiosztott előzetes forgatókönyv biztosította, hogy a nap zökkenőmentesen teljen.

A nap végén a tornateremben értékeltük a napot, külön örömmel töltött el, hogy végzős nyolcadikosainknak nagy élményt nyújtott.

Összegzésként elmondható, hogy a nap folyamán a gyerekek megtapasztalhatták, hogy tanulással, kitartással és szorgalommal közelebb lehet jutni az áhított jobb élethez, és ki lehet vívni a bennünket körülvevő közösség megbecsülését. Az élményekben gazdag napot nagyon hasznosnak találtuk felnőttek és gyerekek egyaránt.

 


2018. november 12.

Márton-nap az iskolában

2018. november 12-én, hétfőn rendhagyó módon emlékeztünk meg erről a jeles napról. Az eddigi hagyományokkal szakítva, miszerint a néptáncosok énekes-dramatikus játék előadásában mutatták be e nap népszokásait, a közönségnek jutott aktív szerep.

A hagyományos népi életmódban Szent Márton napja a gazdasági év zárását jelentette. A betakarítás és az őszi szántás-vetés elvégzése, valamint az állatok téli szállásra hajtása után az emberek már nem jártak ki a határba, a „bent” időszaka, a téli pihenés kezdődött el. De nem dologtalanul! A ház körüli munkák, a kukoricafosztás, -morzsolás, tollfosztás, az esti fonók számos közösségi esemény lehetőségét adták, melyeket a jókedv, a vidám hangulat kísért.

Ennek ismeretében egy rögtönzött kukoricafosztó résztvevői lehettek az alsó tagozatosok ezen a rendhagyó délutánon.

Szent Márton életútjának felidézése után a kisebbek egy képkirakó játékkal, a 3. és 4. osztályosok pedig játékos totó kitöltésével adtak számot ismereteikről. Ezt követően a kukorica jutott főszerephez. Ki lehetett próbálni a fosztást, a morzsolást, sőt a csutkatorony építést is.

Majd a libatartásról is szót ejtettünk, kiemelve azt a tényt, hogy a régiségben pont a 7-10 éves gyerekek feladata volt a libák őrzése. Milyen felelősség egy soktagú család mindennapjaiban!

Játékos versenyben idéztük meg a libák hazaterelését és a libatömést, hiszen: „ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”.


                                   


 

2018. november 16.

Csokigyár látogatás

2018. november 16-án a második évfolyamosok kirándulást tettek a Bonbonetti Csokoládégyárba.

Kedves idegenvezető várt bennünket, aki először egy „hajó fedélzetére” kalauzolt minket. Egy rövidfilm megtekintését követően arról beszélgettünk, hol terem a kakaóbab, hogyan és mikor került Európába, ki és hogyan találta fel a táblás csokoládét, s hogy ebben a gyárban hányféle csokoládét gyártanak. Majd átsétáltunk a következő terembe, amely a dzsungelek hangulatát idézte. Itt megfigyelhettük, hogyan néz ki a kakaócserje, milyen a termése, hogyan történik a szedése, szállítása. A harmadik teremben, a csokilaboratóriumban megismerhettük a csoki összetevőit, megszagolhattuk, kézbe vehettük a kakaóbabot, kakaóvajat. Itt meséltek az első budapesti csokoládéműhelyről, valamint A Bonbonetti Csokoládégyár történetéről. A falakon elhelyezett üvegtárlókban felismerhettük a legnépszerűbb termékeket, melyekkel az üzletek polcain is minden nap találkozhatunk.

Ezután következett a csokitúra legizgalmasabb része, fehér köpeny, hajsapka felvétel és alapos kézmosás után beléphettünk az üzem területére. Itt megtekinthettük, hogyan sorakoznak a futószalagon a bonbonok, csokitáblák, hogyan csomagolják, dobozolják szorgos kezek ezeket a finomságokat.

A végén csokikóstolás és ajándék-csoki koronázta a kirándulást a gyerekek nagy örömére.